Fizika v šoli (2/2023)

13,00 

Kategoriji: ,
Oznaka:

Opis

Nadaljujemo s temo učenje ob eksperimentiranju. Predstavljamo učenje na prostem na gimnaziji Trbovlje, kjer že tradicionalno izvajajo naravoslovni vikend ob slovenskem morju, ki je osredotočen na eksperimentalno delo s fizikalnimi poskusi, ki jih lahko izvajajo v tem okolju.

V članku »Nove vrste nalog – kaj, zakaj in kako« avtorja navajata, da sodoben človek potrebuje razvite višje miselne procese, globoko razumevanje in strategije reševanja problemov. V svojem članku opisujeta nove vrste nalog, ki razvoj tega znanja in veščin bolje podpirajo od tradicionalnih nalog. V nadaljevanju objavljamo rezultate Splošne mature iz fizike 2023, kjer lahko preberete, kako uspešni so naši dijaki pri predmetu fizika.

V rubriki Upodobitve v fiziki avtorica nadaljuje s temo risanja pojavov iz prejšnje številke in se tokrat sprašuje, koliko slik je potrebnih za predstavitev pojava.

Svetovalci za fiziko na Zavodu RS za šolstvo smo opisali seminarje, ki smo jih izvedli v letošnjem letu in podpirajo vodilno temo revije učenje ob eksperimentiranju in pouk na prostem.

V obliki intervjuja predstavljamo Bojana Kambiča, glavnega urednika revije Spika.

V novi rubriki Znanost v svetu in pri nas nadaljujemo s predstavitvijo slovenskih znanstvenikov in znanstvenic. Tokrat predstavljamo profesorico dr. Ireno Drevenšek Olenik, ki se s svojim raziskovalnim delom usmerja v raziskave na področju mehke kondenzirane snovi, predvsem polimerov, tekočih kristalov in bioloških molekul.

Vabljeni k branju, nabiranju novih idej in soustvarjanju naše revije.

 

Dodatne informacije

Leto izida

Predmet/-i

Stopnja izobraževanja

, ,

ISSN 1318-6388
Število strani 65
Format A4