Politika zasebnosti


Identiteta in kontaktni podatki upravljavca
Zavod Republike Slovenije za šolstvo
Poljanska cesta 28
1000 Ljubljana

Telefon: 01 300 51 00
E-pošta: info(at)zrss.si

Kontaktni podatki pooblaščene osebe za varstvo podatkov
dpo(at)zrss.si

Nameni, za katere se osebni podatki obdelujejo in pravna podlaga za njihovo obdelavo

(a) Obisk spletne strani

Kaj: ob vsakem obisku spletne strani ZRSŠ se na spletnem strežniku avtomatsko shranjuje dnevniške datoteke spletnega strežnika (npr. IP številka – številka, ki identificira posamezen računalnik oz. drugo napravo na spletu). Svetovni splet deluje tako, da se na spletnem strežniku, kjer gostuje spletna stran, beležijo določeni podatki o obisku spletnih strani, kot so IP številka, verzija brskalnika, čas obiska in podobno. ZRSŠ tako zbranih podatkov ne obdeluje posebej in jih ne povezuje z drugimi podatki.

Zakaj: namen teh postopkov je zagotavljanje varnosti omrežja in informacij, tj. omogočiti zaznavanje in preprečevanje neavtoriziranih dostopov, ki lahko ogrozijo dostopnost, celovitost in zaupnost shranjenih ali prenesenih osebnih podatkov ter varnost s tem povezanih storitev, ki so dostopne prek teh omrežij in sistemov.

Pravna podlaga: Takšna obdelava je nujna za izvajanje javnih nalog upravljavca ZRSŠ.
Koliko časa: Podatki se hranijo 30 dni od obiska spletne strani

(b) Nakup publikacij Založbe ZRSŠ

Kaj: kupec publikacij mora ob naročilu izpolniti spletni obrazec, v katerega vnese: ime in priimek, elektronski naslov, telefonsko številko, naslov za pošiljanje publikacij.

Zakaj: podatki o imenu in priimku, naslovu, elektronski pošti in telefonu kupca se uporabljajo za pošiljanje naročenih publikacij, komunikacijo v zvezi z naročilom in za izstavitev računa. Podatki o izdanem računu in plačilu se uporabljajo za izvrševanje zakonskih obveznosti upravljalca zbirke osebnih podatkov.

Pravna podlaga: pravna podlaga za obdelavo osebnih podatkov je v členu 6 (1) (b) in (c) Splošne uredbe in v Zakonu o davku na dodano vrednost (ZDDV-1).

Koliko časa: osebni podatki se hranijo 10 let po poteku leta, na katerega se nanaša izdani račun.

(c) Piškotki

Piškotki so majhne datoteke z besedilom, ki jih na vaš računalnik ali mobilno napravo shranijo spletišča, ki jih obiskujete. Naloge piškotkov so različne. Piškotki pomagajo spletišču, da si zapomni vaše nastavitve, npr. jezik, velikost črk in druge nastavitve, ki ste jih na svojem računalniku določili za ogled našega spletišča, tako da vam jih ob vnovičnem obisku ni treba vedno znova nastaviti. Na ta način si spletišča lahko zapomnijo vaše preference, informacijo, da ste v anketi spletišča že glasovali, ali zgolj dejstvo, da ste v spletišče že prijavljeni.

Nekateri piškotki so nujni za delovanje spletišča (npr. piškotek o prijavi, piškotek o vaši nakupovalni košarici), nekateri so namenjeni izboljšanju uporabniške izkušnje (npr. shranjevanje uporabnikovih preferenc), nekateri pa se uporabljajo tudi za spremljanje obiska na spletišču, kar njegovemu upravitelju pomaga pri stalnem izboljševanju spletne strani in uporabnikove izkušnje z njo. Nekateri piškotki omogočajo slednje uporabnikom tudi čez več spletnih mest.

Katere piškotke generira naše spletno mesto (ime piškotka, vrsta, namen, trajanje)?

 • ASPSESSIONID, sejni, omogoča delovanje spletnih strani, do konca seje
 • PHPSESSID, sejni, omogoča delovanje spletnih strani, do konca seje
 • cc_analytics, trajni, hrani vašo odločitev ali sprejmete piškotke za analitiko, 1 leto
 • cc_necesary, trajni, hrani vašo odločitev glede sprejetja obveznih piškotkov, 1 leto
 • cc_social, trajni, hrani podatek ali dovoljujete piškotke za družabna omrežja, 1 leto
 • woocommerce_cart_hash, , woocommerce_items_in_cart, sejni, omogoča nakup publikacij, hrani informacijo katere publikacije so v košarici, do konca seje
 • wp_woocommerce_session_, sejni, vsebuje edinstveno kodo za vsako stranko, tako da ve, kje je mogoče najti podatke o vozičku v bazi podatkov za vsako stranko, 2 dneva
 • woocommerce_recently_viewed, sejni, za prikaz nedavno ogledanih izdelkov, do konca seje
 • store_notice[notice id], trajni, strankam omogoča, da zavrnejo obvestilo o trgovini, do konca seje

Za potrebe spletne analitike uporabljamo orodja Google analitike (google.si). Za te namene uporabljamo sledeče piškotke (ime piškotka, vrsta, namen, trajanje):

 • _ga, trajni, uporablja se za določitev unikatnih obiskovalcev našega spletnega mesta, 2 leti
 • _gid, trajni, uporablja se za določitev unikatnih obiskovalcev našega spletnega mesta, 24 ur
 • _gat, trajni, za omejevanje pogostosti zahtevkov, 1 minuta

Prijava na E-novičnik

Z vpisom svojega elektronskega naslova se prijavljate na e-novice, s katerimi vas bo Zavod RS za šolstvo obveščal o novostih in drugih promocijah.

Za prijavo na e-novice Zavod RS za šolstvo zbira sledeče podatke: ime, priimek, e-naslov in IP naslov.

Po poslanem obrazcu z elektronskim naslovom boste na navedeni naslov prejeli potrditveno sporočilo – s potrditvijo tega boste do preklica prijavljeni na e-novice Zavoda RS za šolstvo. Kadarkoli lahko pisno ali s klikom na gumb Odjava v e-novicah zahtevate, da upravljavec osebnih podatkov trajno ali začasno preneha uporabljati vaše osebne podatke za namene obveščanja oziroma neposrednega trženja. Vaši zahtevi bo ugodeno v 15 dneh od dneva prejema zahteve, kot predpisuje zakon. Zahtevate lahko tudi prenos ali seznanitev s podatki.

Upravljavec Zavod RS za šolstvo se zavezuje, da bo podatke skrbno varoval skladno z zakonodajo, ki ureja varovanje osebnih podatkov. Pošiljatelj e-novic in upravljavec vaših osebnih podatkov je: Zavod RS za šolstvo, Poljanska cesta 28, 1000 Ljubljana.

Uporabniki osebnih podatkov

Pogodbeni obdelovalec, ki za ZRSŠ vzdržuje spletno stran.

Prenos osebnih podatkov v tretjo državo ali mednarodno organizacijo

Osebni podatki se ne prenašajo v tretje države ali mednarodne organizacije.

Obdobje hrambe osebnih podatkov ali, kadar to ni mogoče, merila, ki se uporabijo za določitev tega obdobja

Navedeno zgoraj pri različnih vrstah podatkov.

Obstoj pravice, da se od upravljavca zahtevajo dostop do osebnih podatkov in popravek ali izbris osebnih podatkov ali omejitev obdelave v zvezi s posameznikom, na katerega se nanašajo osebni podatki, ali obstoj pravice do ugovora obdelavi in pravice do prenosljivosti podatkov

Posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, ima pravico zahtevati dostop do osebnih podatkov in popravek osebnih podatkov. Izbrisa osebnih podatkov nima pravice kupec publikacij založbe ZRSŠ nima pravice zahtevati, dokler ne poteče zakonsko določen rok za hranjenje računa. Zahteva mora biti posredovana na naslov upravljavca zbirke osebnih podatkov: Zavod RS za šolstvo, Poljanska cesta 28, 1000 Ljubljana, info(at)zrss.si.

Pravica do vložitve pritožbe pri nadzornem organu

Pritožba se lahko poda Informacijskemu pooblaščencu (naslov: Dunajska 22, 1000 Ljubljana, e-naslov: gp.ip(at)ip-rs.si telefon: 012309730, spletna stran: www.ip-rs.si).

Ali je zagotovitev osebnih podatkov statutarna ali pogodbena obveznost ali pa obveznost, ki je potrebna za sklenitev pogodbe, ter ali mora posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, zagotoviti osebne podatke ter kakšne so morebitne posledice, če se taki podatki ne zagotovijo Zagotovitev osebnih podatkov je za kupca publikacij ZRSŠ pogodbena obveznost. Brez zagotovitve osebnih podatkov nakup publikacij ni mogoč.

Obstoj avtomatiziranega sprejemanja odločitev, vključno z oblikovanjem profilov iz člena 22(1) in (4) GDPR, ter vsaj v takih primerih smiselne informacije o razlogih zanj, kot tudi pomen in predvidene posledice take obdelave za posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki Avtomatizirano sprejemanje odločitev ali profiliranje se ne izvaja.

Ali je zagotovitev osebnih podatkov statutarna ali pogodbena obveznost ali pa obveznost, ki je potrebna za sklenitev pogodbe, ter ali mora posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, zagotoviti osebne podatke ter kakšne so morebitne posledice, če se taki podatki ne zagotovijo

Zagotovitev osebnih podatkov je za kupca publikacij ZRSŠ pogodbena obveznost. Brez zagotovitve osebnih podatkov nakup publikacij ni mogoč.

Obstoj avtomatiziranega sprejemanja odločitev, vključno z oblikovanjem profilov iz člena 22(1) in (4) GDPR, ter vsaj v takih primerih smiselne informacije o razlogih zanj, kot tudi pomen in predvidene posledice take obdelave za posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki.

Avtomatizirano sprejemanje odločitev ali profiliranje se ne izvaja.

Zavod Republike Slovenije za šolstvo se zavezuje, da bo varoval zaupnost osebnih podatkov uporabnikov spletnega mesta. Zbrane podatke bomo uporabili izključno za namene, za katere jih bodo posredovali uporabniki spletnega mesta.

Osebnih podatkov in kontaktnih informacij ne bomo uporabljali v druge namene ter jih brez izrecnega dovoljenja uporabnika spletnega mesta ne bomo razkrili tretjim strankam, razen če zakon ne določa drugače. Storili bomo vse, da vaše osebne podatke zaščitimo pred kakršnimi koli kršitvami in zlorabami.

Vaša vprašanja v zvezi z varstvom vaših osebnih podatkov pri uporabi te spletne strani lahko pošljete na dpo(at)zrss.si.

Zadnja sprememba: 15.3.2021

Informacije – videonadzor

 1. Zaradi zagotavljanja varnosti zaposlenih in premoženja, zagotavljanja nadzora vstopa v službene prostore in izstopa iz njih in uvoza na parkirišče in zaradi preprečevanja možnosti ogrožanja zaposlenih, se na sedežu Zavoda RS za šolstvo, na območnih enotah in Oddelku za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami izvaja videonadzor dostopa. Videonadzor se izvaja na podlagi 76. in 77. člena ZVOP-2.
 • Izvajalec videonadzora je Zavod RS za šolstvo, Poljanska cesta 28, 1000 Ljubljana, e-pošta: info(at)zrss.si.
 • Uporabniki videonadzora so tajništva območnih enot ZRSŠ in Oddelka za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami, za sedežu ZRSŠ pa varnostna služba, na podlagi pogodbe o varovanju.
 • Videonadzor se uporablja kot »podaljšano oko«, kar pomeni, da ne nastajajo videoposnetki, ki se shranjujejo ali kako drugače obdelujejo. Videonadzor omogoča zgolj živi vpogled v območje kamere. Uporabniki videonadzora pričnejo z vpogledom v živo sliko na osnovi, s strani uporabnika – obiskovalca, pritisnjene tipke (zvonca) ali na osnovi telefonskega klica uporabnika – obiskovalca.
 • Videonadzor se izvaja s kamerami (videonadzor se izvaja le na navedenih točkah vhoda (in izhoda) v prostore in na parkirišče v uporabi ZRSŠ):
 • K1.  OE Celje, Cankarjeva ulica 1, 3000 Celje. Kamera pred vhodnimi vrati OE, v smeri proti hodniku.
 • K2. OE Koper, Cankarjeva ulica 5, 6000 Koper. Kamera pred vhodnimi vrati OE (prvo nadstropje) v smeri proti stopnišču.
 • K3.  OE Kranj, Kidričeva cesta 53, 4000 Kranj. Kamera ob glavnem vhodu v stavbo (samo področje vrat).
 • K4.  OE Kranj, Kidričeva cesta 53, 4000 Kranj. Kamera pred vhodom v OE v 2. nadstropju, v smeri proti stopnišču.
 • K5.  OE Ljubljana, Dunajska cesta 104, 1000 Ljubljana. Kamera v 3. nadstropju pred vhodnimi vrati v OE, v smeri proti dvigalom.
 • K6.  OE Ljubljana, Dunajska cesta 104, 1000 Ljubljana. Kameri v 4. nadstropju pred vhodnimi vrati v OE, v smeri proti dvigalom.
 • K7.  OUOPP, Dunajska 104, 1000 Ljubljana. Kamera v 7. nadstropju pred vhodnimi vrati v oddelek, v smeri proti dvigalom.
 • K8.  OUOPP, Dunajska 104, 1000 Ljubljana. Kamera v 8. nadstropju pred vhodnimi vrati v oddelek, v smeri proti dvigalom.
 • K9.  OE Maribor, Trg revolucije 7, 2000 Maribor. Kamera pred vhodnimi vrati v OE, v smeri proti hodniku.
 • K10. OE Nova Gorica, Erjavčeva ulica 2, 5000 Nova Gorica. Kamera pred vhodnimi vrati v prostore OE (prvo nadstropje), v smeri proti hodniku.
 • K11. OE Novo mesto, Novi trg 5, 8000 Novo mesto. Kamera pred vhodnimi vrati v prostore OE (prvo nadstropje), v smeri proti hodniku.
 • K12. OE Slovenj Gradec, Podgorska cesta 2, 2380 Slovenj Gradec. Kamera pred vhodnimi vrati v prostore OE, v smeri proti hodniku
 • K13. ZRSŠ, Poljanska cesta 28, Ljubljana Kamera pred notranjimi vhodnimi vrati glavnega vhoda v prostore ZRSŠ, samo področje vrat.
 • K14. ZRSŠ, Poljanska cesta 28, Ljubljana Kamera pred vhodnimi vrati službenega vhoda v prostore ZRSŠ, samo področje vrat.
 • K15. ZRSŠ, Poljanska cesta 28, Ljubljana Kamera pred zapornico dovoza na parkirišče s Poljanske ceste, v smeri proti križišču Roške in Poljanske.
 • K16. ZRSŠ, Poljanska cesta 28, Ljubljana pred zapornico dovoza na parkirišče z Roške ceste, v smeri proti križišču Roške in Poljanske.
 • Kontakt pooblaščene osebe za varstvo podatkov ZRSŠ: dpo(at)zrss.si