Fizika v šoli (1/2022)

13,00 

Kategoriji: ,

Opis

Vodilna tema letošnjega letnika je interdisciplinarna fizika – to je fizika okoli nas in v drugih strokah.

Upokojeni profesor meteorologije predstavi merjenje temperature zemeljskih tal ter vpliv temperature na spremembe v bivalnem okolju.

V članku Računalniška tomografija v učilnici pobliže spoznamo delovanje CT (računalniške tomografije) na področju medicinske diagnostike. Prispevek slikovito predstavi znanstveno metodo, prilagojeno eksperimentalnim vajam v učilnici.

Iz področja astronomije izkušen gimnazijski učitelj piše o neposrednem merjenju z merilnim okularjem, ki daje nov zagon nočnim ali dnevnim eksperimentalnim aktivnostim dijakov.

Prispevek Naravoslovje v knjižnici obravnava kritično presojo spletnih virov in učence usmerja v iskanje zanesljivejših virov v knjigah.

Mineva deseta obletnica odkritja Higgsovega bozona v Cernu. Naša raziskovalka iz Cerna je s sodelavcema z Instituta Jožef Stefan prispevala članek o poti do odkritja tega osnovnega delca. Na zelo poljuden in zanimiv način, s številnimi primerjavami in primeri, je avtorjem uspelo približati skrivnost nastajanja in obstoja osnovnih delcev tudi nestrokovnjakom. Zahtevne vsebine so prikazane po načelu formativnega spremljanja. Še posebej zanimivo je praktično eksperimentiranje s škatlami skrivnosti. Gre za odlično primerjavo didaktične metode z avtentičnim raziskovanjem na znanstveni ravni.

Vključevanje fizike v mednarodne in sodelovalne projekte pa predstavita avtorici na primeru osnovnih šol.

Vabljeni k branju, nabiranju novih idej in soustvarjanju naše revije.

 

Dodatne informacije

Leto izida

Predmet/-i

Stopnja izobraževanja

, ,

Vrsta gradiva

ISSN 1318-6388
Število strani 65 str.
Format A4