Vzgoja in izobraževanje (3/2023)

13,00 

Opis

Septembra 2022 je ob mednarodnem dnevu pismenosti Bralno društvo Slovenije skupaj z Zavodom RS za šolstvo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za kulturo in ob podpori Javne agencije za knjigo RS pripravilo posvet, ki je sledil vizualnemu pripovedovanju od slikanice do stripa. Pričujoča številka revije sledi poti, začrtani na posvetu.

 

Prva dva članka razpravljata o jeziku: Jurij Selan predstavlja prvine likovnega jezika v (biblični) ilustraciji, Katja Štesl pa sodobni stripovski jezik in specifične lastnosti podob v stripih. Petja Grafenauer nudi sistematičen vpogled v stripe, ki so izhajali v reviji Ciciban v letih 1982–1986, Razprave pa zaključuje Primož Krašna s člankom o spreminjajoči se in vedno pomembnejši vlogi učitelja likovne umetnosti.

 

V kolumnah avtorice stripe osvetljujejo z različnih zornih kotov: Gaja Kos z očmi književne urednice, Majda Koren kot mati, učiteljica, avtorica, Tiziana Mascia pa na kratko povzame skrbi, ki jih morda še vedno občutijo nekateri starši in učitelji, obenem pa ponudi razloge, čemu naj otroci berejo stripe.

 

V rubriki Učiteljev glas Katja Lah Majkić predstavi obravnavo stripa Perzepolis pri pouku slovenščine, Emina Djukić pa poroča o študijskem projektu Beremo skupaj na UL ALUO, v okviru katerega so nastali tudi plakati, ki so posejani po tej številki revije.

 

Deborah Soria pripoveduje o zgodbi, ki jo skupaj s prostovoljci od vsepovsod plete v posebni knjižnici na otoku Lampedusa. Prispevke pomembno zaokrožita predstavitvi Festivala Tinta in Stripburgerja, v reviji pa se spominjamo tudi dveh akademskih slikarjev, ki sta se od nas poslovila pred kratkim, Marlenke Stupica in Kostje Gatnika.

Vabljeni k branju!

Dodatne informacije

Predmet/-i

Stopnja izobraževanja

Vrsta gradiva

ISSN 0350-5065
Število strani 64. str
Format A4