Življenje v skrajnostih: umetnost preživetja

Frances Ashcroft

 

5,00 

Opis

Konec devetnajstega in v začetku dvajsetega stoletja so začetki balonarstva, letalstva, podmorništva in globinskega potapljanja ter čedalje pogostejše raziskave polarnih in visokogorskih krajev naznanili prihod tveganj, ki so od začetnih obsojanj in celo zgražanja do danes postala povsem sprejemljiva in celo zaželena. Danes mnogi živimo na »robu«, pa čeprav se tega velikokrat niti ne zavedamo. Letalski poleti na velikih višinah, kjer življenje ni možno, so nam postali nekaj povsem vsakdanjega. Podobno velja za jadranje v ledeno mrzlih morjih ali izpostavljanje nevarnostim dekompresijske bolezni pri potapljanju, na primer med počitnicami. Namesto da bi v prostem času poležavali ali drugače lenarili, se mnogi raje lotevajo adrenalinskih športov, kakršni so smučanje zunaj urejenih smučišč, treking v visokogorju, potapljanje, skakanje z elastiko in jadralno padalstvo.

Vseh teh podvigov se lahko lotevamo na razmeroma varen način, zasluge za to imajo na eni strani fiziologi, ki se ukvarjajo z delovanjem človeškega telesa, in na drugi neustrašni pustolovci, ki so meje človeških sposobnosti potiskali čedalje dlje. V tej knjigi avtorica opisuje fiziološke odzive telesa na skrajne razmere in odkriva meje človeškega preživetja. V njej boste lahko prebrali, kaj se zgodi, če se znajdete zaklenjeni v hladilniku, ujeti pod ledom ali izgubljeni v puščavi brez vode. Izvedeli boste, zakaj lahko vrhunski alpinist spleza na vrh Everesta brez dodatnega kisika, zakaj astronavti, ko se po daljšem času vrnejo na Zemljo, le s težavo stojijo pokonci, ne da bi izgubili zavest, zakaj imajo globinski potapljači težave s kostmi in še marsikaj zanimivega.

Skoraj obvezno branje za biologe, fiziologe, učitelje in profesorje športnega pouka in biologije, športnike, avanturiste in adrenaliste vseh vrst in na sploh za vse, ki jih zanima, kako deluje naše telo v izrednih razmerah.

Dodatne informacije

Leto izida

Avtor/-ji

Predmet/-i

, , ,

Stopnja izobraževanja

, , ,

Vrsta gradiva

ISBN 978-961-234-991-2