Fizika v šoli (1/2024)

13,00 

Kategoriji: ,

Opis

Vodilna tema letošnjega letnika je vrednotenje znanja pri pouku fizike. Predstavljamo teoretična izhodišča za vrednotenje znanja. V naslednji številki bodo tem teoretičnim izhodiščem o vrednotenju znanja sledili članki iz prakse.
Prvi članek v reviji dokazuje, da je fizika temeljna veda in prisotna v praktično vseh dejavnostih človeka, saj opisuje uporabo fizike v medicini, in sicer na področju diagnostične radiologije.
V rubriki »Iz prakse« predstavljamo raziskovalno nalogo, ki je osvojila zlato priznanje na državnem tekmovanju mladih raziskovalcev. Predstavljamo obravnavo tematskega sklopa po korakih formativnega spremljanja, na temo toplote in notranje energije in opisujemo letošnji fizikalni problem na Turnirju mladih fizikov.
V rubriki »Upodobitve v fiziki« se avtorica osredotoča na to, kaj mora in česa ne sme vsebovati opis pojava.
Objavljamo članek o Nobelovi nagradi za fiziko za leto 2023, ki so jo prejeli trije fiziki za razvoj eksperimentalnih metod ustvarjanja atosekundnih sunkov svetlobe za proučevanje dinamike elektronov v snovi. Intervju s predstavitvijo slovenske znanstvenice je tokrat posvečen naši mednarodno uveljavljeni redni profesorici na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani dr. Maruši Bradač.
Na koncu v rubriki »Zanimivosti« pišemo o izjemnem uspehu naših učencev na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi in njihovi poti do tega uspeha. V naslednjem članku avtor opisuje udeležbo na Mednarodni poletni šoli za učitelje, ki je na temo astronomije potekala kar sredi Atlantika. V zadnjem članku rubrike avtorica opisuje udeležbo dijaka na mednarodnem taboru v Cernu.

Vabljeni k branju, nabiranju novih idej in soustvarjanju naše revije.

Dodatne informacije

Leto izida

Stopnja izobraževanja

, ,

Predmet/-i

,

Vrsta gradiva

ISSN 1318-6388
Število strani 65
Format A4