Zgodovina v šoli (1/2021)

20,00 

Kategoriji: ,

Opis

Prvo letošnjo številko namenjamo kulturi spominjanja pri pouku zgodovine.

Uvodne članke v rubriki Izpostavljamo so napisali koroški raziskovalci in pedagogi ter razložili temeljne pojme in teorije kulture spominjanja. Predstavljene so konfliktne kulture spominjanja kot so koroški plebiscit in nacizem ter partizanstvo in domobranstvo v Sloveniji. Državna pripadnost se gradi prav prek zgodovinskega spominjanja, zato naj se pri pouku dopuščajo različni pogledi in skupna refleksija, ki najširšemu krogu učencev omogoča konstrukcijo inkluzivnega kolektivnega spominjanja, priseljencem pa t. i. sposojene spomine družbe, v katero so se priselili. Opišemo didaktične pristope ter ideje za projektni za takšen pluralni, večperspektivni in inkluzivni pouk zgodovine.

Didaktični članki iz rubrike Izmenjujemo izkušnje predstavljajo inovativne in uporabne didaktične pristope, kot so virtualne sobe pobega za motivacijo učenja in preverjanje znanja pri pouku na daljavo, predstavitev manj znanega delovanja Primoža Trubarja v stari Gorici, zgodovinsko terensko delo za spoznavanje zgodovine domačega kraja Dobrne prek stavbne dediščine ter vključevanje literarnih del in pričevanj – ohranjenih spominov na služenje vojaškega roka.

V rubriki Iz didaktike zgodovine objavljamo poglobljeno analizo NPZ iz zgodovine v letih od 2001 do 2020.

Rubrika Predstavljamo pa tokrat prinaša poročilo z druge mednarodne konference Vzgoja za ljubezen do domovine in države, Imamo svojo državo Slovenijo in poročilo o zborniku o letu 1968 z zgodbami študentskega gibanja v letih 1964 in 1974.

Dodatne informacije

Leto izida

Predmet/-i

Stopnja izobraževanja

,

Vrsta gradiva

ISSN 1318-1416
Število strani 96 str.
Format A4