Ob evropskem dnevu jezikov

Evropski dan jezikov praznujemo 26. septembra na pobudo Sveta Evrope, dejavnosti ob tem pa koordinira Evropski center za moderne jezike s sedežem v Gradcu.

Prireditev ob evropskem dnevu jezikov 2022

Zavod RS za šolstvo skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji ter CMEPIUS-om vabimo na osrednjo prireditev, ki bo v sredo, 21. septembra 2022, v Orehovem gaju. Prireditev bo na prostem v bližini Ljubljane, kjer bomo  nagrajenim šolam podelili priznanja za odlične večjezične prispevke v pedagoškem forumu Zavoda RS za šolstvo za leto 2021.

Razpis za jezikovna priznanja v letu 2022

Zavod RS za šolstvo vabi vse strokovne delavce v VIZ k oddaji prispevka v Pedagoškem forumu ob evropskem dnevu jezikov 2022. Tematski poudarek bo na spoštovanju vseh jezikov, ki so prisotni na evropski celini.  Razpis za jezikovna priznanja v letu 2022 bo potekal od 3. oktobra do 30. novembra 2022.

EVROPSKI CENTER ZA MODERNE JEZIKE (ECMJ) – dejavnosti in gradiva ob evropskem dnevu jezikov na http://edl.ecml.at/

Novosti in poudarki v letu 2022

To leto si bomo pod motom “Spoštujemo vse jezike v Evropi” prizadevali poudariti pomembnost vseh jezikov, ki so prisotni na evropski celini. V pripravi so nove dejavnosti in viri, ki bodo septembra objavljeni na spletni strani, posvečeni evropskemu dnevu jezikov. Te so:

  • Slavni citati – nabor citatov iz različnih jezikov in področij kot npr. “Endlich fortissimo!” (“Končno fortissimo!”). Tako je vzkliknil Gustav Mahler, avstrijski skladatelj v 19. st., ob obisku Niagarskih slapov. Z glasbenim izrazom “fortissimo” – “zelo glasno” je označil glasno bučanje vode.
  • Igra “Kje sem?” – ugani deželo. To narediš s pomočjo slike prikazane dežele in jezikovnih namigov.
  • Poster 21 novih stvari, ki jih morda niste vedeli o jezikih bo oblikovan na podlagi uspeha lanskega postra »20 stvari, ki jih morda niste vedeli o jezikih«.
  • Vprašanja o jezikih, ki si jih nikoli niste upali zastaviti – jezikovni strokovnjaki iz cele Evrope odgovarjajo na vprašanja kot npr. »Ali res potrebujem slovnico, da bi se naučil jezika«? ali »Kdo odloča, kaj je pravilno v jeziku ali kako se beseda izgovori?«
  • Jezikovni koledar s ključnimi datumi in mejniki,
  • Posodobljena aplikacija Priročnik jezikovnih izzivov za tajne agente vsebuje izzive, kvize in igre, ki spodbujajo učence, da izkoristijo številne priložnosti za prakticiranje ali učenje jezikov izven učilnice. Na voljo tudi v slovenščini na https://edl.ecml.at/app oz. v spletni trgovini. Priročnik v obliki knjižice je dostopen na tej povezavi.
  • Larino jezikovno popotovanje po Evropi – knjižica za mlajše učence o jezikih Evrope (https://edl.ecml.at/languagejourney, s plakatom jezikovnega drevesa (language tree-SL.pdf (ecml.at)

Pobudi za EDJ 2022:

  1. V koliko jezikih lahko koga nasmejiš? Pošlji svoje najboljše šale, ki so povezane z jezikom oz. prenosljive v različne jezike ali so same po sebi smešne za vsakogar. Najboljše šale bodo objavljene v »največji večjezični knjigi šal«.
  2. Lomilci jezika v več jezikih: Koliko lomilcev jezika v vsaj treh različnih jezikih lahko izgovoriš v eni minuti? Pošlji svoj videoposnetek in se poteguj za najboljših 10 videov lomilcev jezikov.

Rezultati lanske ankete o najbolj učinkoviti metodi učenja jezikov.

Večjezična knjiga receptov: 20 najboljših tort ob lanskem 20. jubileju EDJ.

Natečaji 2022

  • »Najboljši motiv na majici« – tekmovanje iz oblikovanja motiva ob EDJ na majici. Letošnja zmagovalka motiva v obliki žarnice je Dominika Maj s Poljske. Majica je naprodaj na spletu. Vaše ideje za motiv v letu 2023 lahko oddate do 31. decembra 2022 tukaj.
  • V koledarju dogodkov objavite svoj dogodek in dejavnosti ob evropskem dnevu jezikov.  Poleg tega lahko od 20. septembra do 20. oktobra 2021 glasujete za najbolj inovativen dogodek.
  • »Največja korist učenja tujega jezika« – anketa, možnost sodelovanja od 23. septembra.

Na spletni strani ECMJ vam je na voljo še veliko jezikovnega gradiva in iger. Skupaj z učenci in dijaki raziskujte tudi ostale vire na temo jezikov:

Poglejte v rubriko »Dejstva in zabava«, tukaj so na primer Jezikovne zanimivosti, Imena krajev in Jeziki slavnih oseb.

Nacionalna koordinatorka v Sloveniji

Promocijsko gradivo (kulije, nalepke, zapestnice, plakate) in informacije ob evropskem dnevu jezikov dobite pri nacionalni koordinatorki za evropski dan jezikov v Sloveniji dr. Liljani Kač (), Zavod RS za šolstvo, OE Ljubljana, Dunajska 104, Ljubljana.