26. september, evropski dan jezikov

Evropski dan jezikov praznujemo 26. septembra na pobudo Sveta Evrope, dejavnosti ob tem pa koordinira Evropski center za moderne jezike s sedežem v Gradcu.

Prireditev ob evropskem dnevu jezikov 2021

Zavod RS za šolstvo skupaj z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter s Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji vabi na osrednjo prireditev, ki bo v sredo, 22. septembra 2021, v Orehovem gaju. Prireditev bo na prostem v bližini Ljubljane, kjer bodo  nagrajenim šolam podeljena priznanja za odlične večjezične prispevke v pedagoškem forumu Zavoda RS za šolstvo za leto 2020. Prijave na prireditev možne do zasedbe mest.

Program prireditve ob evropskem dnevu jezikov 2021

Razpis za JEZIKOVNA PRIZNANJA v dveh kategorijah: za Evropsko jezikovno priznanje 2022 in za Priznanje za odličen pedagoški prispevek ob evropskem dnevu jezikov 2021

Evropsko jezikovno priznanje 2022 razpisuje CMEPIUS. K prijavi vabi vse organizacije, ki so zaključile decentraliziran projekt Erasmus+ v letih 2019, 2020 in 2021. Več o tem na spletni strani CMEPIUSA.

Priznanje za odličen prispevek v Pedagoškem forumu ob evropskem dnevu jezikov 2021 razpisuje Zavod RS za šolstvo in vabi k oddaji prispevka vse strokovne delavce v VIZ. Tematski poudarek je na pomenu znanja jezikov za spodbujanje pravičnosti, socialne kohezije in aktivnega državljanstva.

Razpis za jezikovna priznanja bo potekal od 27. 9. 2021 do 7. januarja 2022.

EVROPSKI CENTER ZA MODERNE JEZIKE (ECMJ) – dejavnosti in gradiva ob evropskem dnevu jezikov na http://edl.ecml.at/

Ob 20. obletnici praznovanja EDJ:

  • 20 stvari o jezikih Evrope, ki jih morda niste vedeli – infografika ob EDJ 2021
  • 20 vprašanj o jezikih, ki si jih običajno ne upate zastaviti
  • Pobuda za EDJ v obliki dveh jezikovnih izzivov: 1) V katerih jezikih znaš voščiti ali zapeti Vse najboljše za tvoj rojstni dan?  In 2) Speci torto za 20 let in pošlji svoj recept v večjezično knjigo receptov
  • Anketa o najbolj učinkoviti metodi učenja jezikov. Rezultati bodo objavljeni 25.9.2021.
  • 17 predlogov za dogodke, ki upoštevajo socialno distanciranje

Letošnje novosti in poudarki ECMJ:

Na spletni strani ECMJ vam je na voljo ogromno učnega gradiva in jezikovnih iger.

Skupaj z učenci in dijaki raziskujte tudi ostale vire na temo jezikov:

Poglejte v rubriko »Dejstva in zabava«, tukaj so na primer Jezikovne zanimivosti, Imena krajev in Jeziki slavnih oseb.

Nacionalna koordinatorka v Sloveniji

Promocijsko gradivo in informacije ob evropskem dnevu jezikov dobite pri nacionalni koordinatorki za evropski dan jezikov v Sloveniji dr. Liljani Kač, Zavod RS za šolstvo, OE Ljubljana, Dunajska 104, Ljubljana.