Razpis za jezikovna priznanja

Center RS za mobilnost in evropske programe izobraževanje in usposabljanja (CMEPIUS) in Zavod RS za šolstvo (ZRSŠ) vabita k oddaji vlog za pridobitev jezikovnih priznanj, in sicer v 2 kategorijah:

  1. Evropsko jezikovno priznanje 2022
  2. Priznanje za odličen pedagoški prispevek ob evropskem dnevu jezikov 2021

Pogoji sodelovanja na razpisu:

  • Evropsko jezikovno priznanje 2022:

Evropsko jezikovno priznanje podeljuje Evropska komisija skupaj s CMEPIUS-om, kot nacionalno agencijo programa Erasmus+ v Sloveniji. Nagrada je namenjena prepoznavanju kakovosti, podpori izmenjavi rezultatov odličnih projektov na področju večjezičnosti in spodbujanju javnega interesa za učenje jezikov. Aktivnosti so lahko nacionalne, regionalne ali mednarodne z vseh področij izobraževanja in usposabljanja, ne glede na starost učencev in uporabljeno metodo.

Projekti morajo naslavljati vsaj eno od treh evropskih tematskih prednostnih nalog 2021 – 2022:

1.            Izboljšanje učenja jezikov s pomočjo informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT) ter digitalnih medijev

2.            Učenje jezikov in spodbujanje pravičnosti, socialne kohezije in aktivnega državljanstva

3.            Strokovni razvoj učiteljev jezikov

Za sodelovanje so upravičene vse organizacije, ki so zaključile decentraliziran projekt Erasmus+ v letih 2019, 2020 in 2021 (KA1 ali KA2).  Organizacija lahko za EJP kandidira z več zaključenimi projekti.

Če želite kandidirati za evropsko jezikovno priznanje 2022, vas prosimo, da izpolnite spletni obrazec, kateremu dodate častno izjavo.

Nagrajeni projekti bodo prejeli priznanje, podpisan s strani evropske komisarke, pristojne za večjezičnost, ter slovenske ministrice za izobraževanje, znanost in šport.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Uršo Bajželj, CMEPIUS na elektronski naslov: .

  • Priznanje za odličen pedagoški prispevek ob evropskem dnevu jezikov 2021:

Učitelje in vzgojitelje vabimo, da sodelujete v pedagoškem forumu ZRSŠ, posvečenem evropskemu dnevu jezikov. Evropski dan jezikov praznujemo 26. septembra na pobudo Sveta Evrope, dejavnosti ob tem pa koordinira Evropski center za moderne jezike s sedežem v Gradcu.

Opišite dejavnosti, ki pri otrocih, učencih oz. dijakih aktivirajo znanje jezikov, spodbujajo učenje jezikov ter prispevajo k večji pravičnosti, socialni povezanosti in aktivnemu državljanstvu.

Opišite katerokoli na jezik oz. jezike osredinjeno učno situacijo (dejavnost ali dogodek, npr. uro pouka, projektni dan, celoletno učno dejavnost …), ki je po vaši presoji posebej dobro uspela.

Če želite kandidirati za priznanje za odličen pedagoški prispevek ob evropskem dnevu jezikov 2021, vas prosimo, da izpolnite spletni obrazec.

Komisija bo izbrala 10 pedagoških izkušenj, ki bodo v največji meri zadostili kriterijem (ujemanje s temo, število jezikov in udeleženih, izvirnost, prenosljivost). Izbrani prispevki bodo od ZRSŠ prejeli priznanja za odlično jezikovno pedagoško prakso.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na dr. Liljano Kač, ZRSŠ na elektronski naslov: .

Razpis za obe kategoriji jezikovnih priznanj je objavljen na spletnih straneh CMEPIUS-a in ZRSŠ od 27. 9. 2021 do 28. 2. 2022.

Prejete vloge bo pregledala Komisija za izbor jezikovnih priznanj. Podelitev priznanj bo potekala na osrednji prireditvi ob evropskem dnevu jezikov septembra 2022.