Obvestilo o izvedbi državnega tekmovanja za učence 8. in 9. razreda osnovne šole s področja zgodovine


Obveščamo vas, da bo državna raven tekmovanja za učence 8. in 9. razreda s področja zgodovine v skladu z obvestilom o izvedbi tekmovanj v organizaciji Zavoda RS za šolstvo ter v skladu s 50. členom Pravilnika o tekmovanju učencev 8. in 9. razreda osnovne šole s področja zgodovine potekalo v spletni obliki.

Državno tekmovanje bo potekalo spletno, in sicer v četrtek, 10. 3. 2022, od 14.00 do 15.00 na način:

  • Spletno tekmovanje bo potekalo na matičnih šolah.
  • Ob 13.40 se bodo tekmovalci prijavili na DMFA strežnik s svojim uporabniškim imenom in geslom, ki so ga uporabili že na šolski ravni tekmovanja. Na uvodni strani strežnika DMFA bodo našli novo geslo in uporabniško ime za državno tekmovanje.
  • Z novim geslom in uporabniškim imenom za državno tekmovanje se bodo tekmovalci znova prijavili.
  • Po prijavi se tekmovalci priključijo na dodeljeno ZOOM povezavo.
  • Ob 13.45 bo potekal uvodni pozdrav in preizkus tehničnih pripomočkov. Kamera vsakega tekmovalca (premična kamera ali s telefona, če ima ta možnost uporabe aplikacije ZOOM) naj bo postavljena tako, da bo zajemala tekmovalčevo celotno delovno površino.
  • Učitelji matične šole nudijo tekmovalcem tehnično pomoč in zagotovijo nemoteno spletno izvedbo državnega tekmovanja.
  • Ob 14.00 bo na DMFA strežniku omogočeno reševanje tekmovalnih nalog. Po potrebi se osveži stran, da bo povezava na tekmovalno polo postala delujoča. V primeru tehničnih težav bo prijavno okno odprto 10 minut, v tem času bodo morali tekmovalci pričeti z reševanjem tekmovalnih nalog.
  • Po preteku 60 minut bo možnost reševanja avtomatsko ustavljena.
  • Pri nadzoru tekmovalcev v ZOOM sobah sodelujejo izbrani nadzorni učitelji. Izbrani nadzorni učitelji bodo do ponedeljka, 7. 3. 2022, s strani organizatorja državnega tekmovanja (Klemen Stepišnik, OŠ Venclja Perka Domžale) na svoje e-naslove prejeli tehnična navodila.

Za seznanitev s postopkom državnega tekmovanja bomo v torek, 8. 3. 2022, med 14.00 in 15.00  izvedli poskusno prijavo v sistem in reševanje tekmovalnih nalog. Poskusno reševanje tekmovalnih nalog bo potekalo na način kot reševanje tekmovalnih nalog na dan državnega tekmovanja. V primeru tehničnih težav le-te sporočite na .

Prijavi na poskusno reševanje in državno tekmovanje bosta potekali na enak način.

Državno tekmovanje se za tekmovalce izvede v prostorih matičnih šol, ki jih zagotovijo v sodelovanju z ravnateljem šole šolske tekmovalne komisije. Te zagotovijo ustrezno tehnično podporo za tekmovalce. Tekmovalci morajo imeti za udeležbo na državnem tekmovanju delujoč računalnik s tipkovnico, zvočnik, slušalke, premično kamero in mikrofon ter dobro delujočo spletno povezavo. Za lažje reševanje nalog priporočamo uporabo računalniške miške, v izogib motečih zunanjih zvokov tudi slušalke (lahko navadne za mobilni telefon). Priporočamo, da pri spletni izvedbi na šoli šolski tekmovalni komisiji pomagajo tudi računalnikarji na šoli.

Neuradni rezultati bodo objavljeni do 14. 3. 2022 do 17.00. Možnost vlaganja ugovorov bo omogočena do vključno 17. 3. 2022 do 15. ure na strežniku DMFA. Uradne rezultate, odgovore na ugovore, dobitnike srebrnih in zlatih priznanj bo Državna tekmovalna komisija objavila do vključno 24. 3. 2022 na strežniku DMFA.

Učitelje mentorje in ravnatelje prosimo, da tekmovalce seznanijo s temi navodili.

Vsa nadaljnja navodila za izvedbo državnega tekmovanja bomo objavili na strežniku DMFA, nadzorni učitelji in učitelji ocenjevalci pa boste prejeli še dodatna obvestila.

Tekmovalkam in tekmovalcem želimo veliko uspeha na tem tekmovanju in vas lepo pozdravljamo.