Izjemni uspeh na mednarodni geografski olimpijadi iGEO 2023

Mednarodna geografska olimpijada iGEO je vsakoletni vrhunec tekmovanj s področja geografije. Na njej sodelujejo po štirje dijaki med 16. in 19. letom starosti iz držav s šestih celin. Letošnje leto je ta izjemen dogodek potekal v indonezijskem Bandungu, ko se je med 8. in 14. avgustom odvijal uradni tekmovalni del, bil pa je 19 po vrsti. V konkurenci 45 držav je sodelovalo 177 dijakov, ki so se merili v poznavanju sodobnih geografskih izzivov, terenskem delu, kartiranju, merjenju in sklepanju.

Letošnje leto je dijaku iz Slovenije Alexandru Škofu (Gimnazija Brežice, mentor Boštjan Špiler) uspel izjemen dosežek: ne samo, da je osvojil zlato medaljo, ampak je postal svetovni podprvak – dosegel je namreč drugo mesto, kar Sloveniji na tem tekmovanju ni uspelo še nikoli. Zelo dobro so se odrezali tudi drugi trije tekmovalci, ki so zastopali našo državo: Maksim Sinkovič Korošec (Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran, mentorica Eva Slekovec), Gregor Samsa (Šolski center Postojna, mentorica Danijela Horvat) in Filip Ferlan (Gimnazija Želimlje, mentorica Tina Šlajpah).

Izjemni dosežki, ki jih vsakoletno nizajo mladi slovenski geografi, govorijo o tem, da z načinom poučevanja geografije Slovenci posegamo po samem svetovnem vrhu in da je zasnova geografskega izobraževanja v Sloveniji dovršena ter na visoki kakovostni ravni.

Organizator tekmovanja v Sloveniji in zastopnik za olimpijado je Državna tekmovalna komisija za tekmovanja s področja geografije, ki deluje v okviru Zavoda RS za šolstvo. Njen predsednik, dr. Borut Stojilković, ki je dijake poleg mentorjev posebej pripravljal na tekmovanje, je z Evo Slekovec, mentorico državnega prvaka, spremljal celotno ekipo.

Prihodnje leto bo olimpijada potekala v Dublinu, ZRSŠ pa je že pripravil vse za šolsko raven tekmovanja, ki bo potekala jeseni. Pričakovati je, da se je bo udeležilo med osem in devet tisoč tekmovalcev od šestega razreda do maturantov. Trend rasti udeležbe priča o izjemni popularnosti tega tradicionalnega tekmovanja, kar velja vsekakor vzpodbujati še naprej.

Več o mednarodni geografski olimpijadi si lahko preberete na http://www.geoolympiad.org/, o letošnji izvedbi pa na https://2023.geoolympiad.id/.