domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek

Teden umetnosti v šoli

Datum dogodka: 5. 10. 2020 ob 8:00 – 9. 10. 2020 ob 15:00
Kontaktna oseba:
Primož Krašna

V organizaciji UNESCO posvetijo vsako leto v mesecu maju teden, namenjen ozaveščanju pomena umetnosti v šolskem prostoru. V letošnjem letu je bil izbran teden med 25. in 31. majem 2020, vendar zaradi epidemije Covid-19 prestavljen na kasnejši datum, od 5. do 9. oktobra 2020.

Svetovna organizacija v okviru »Arts Education Week« spodbuja mlade k sobivanju z umetnostjo, razumevanju tradicionalnih in sodobnih kulturnih praks ter iskanju lastnega umetniškega izraza. Vsakoletni dogodek spodbuja raziskovanje družbenih raznolikosti in razumevanje družbenih vzorcev s pomočjo ustvarjalnega procesa. Slovenskega šolskega prostora si ne znamo predstavljati brez umetniške ustvarjalnosti mladih. Umetnost, ki neposredno nagovarja mlade, skrbi za njihov skladen kognitivni, emocionalni, motorični in psihični razvoj.

Vabimo vas, da v tednu umetnosti (od 5. do 9. oktobra) skupaj z učenci ali dijaki pripravite dogodek, povezan s področjem umetnosti. Na šoli lahko pripravite koncert, likovno razstavo, k sodelovanju povabite umetnika, pripravite lutkovno ali gledališko uprizoritev, se povežete z lokalno skupnostjo, društvi in organizacijami, organizirate performans, delavnico ali dan dejavnosti posvečen umetnosti, se z učenci odpravite v galerijo ali muzej, izdelate kip na dvorišču šole … pa še veliko idej bi se našlo. Želimo si, da se teden umetnosti razširi v slovenskem prostoru in da s številnimi dejavnostmi skupaj opozorimo na vseživljenjski pomen in vlogo umetnosti za razvoj otroka in mladostnika ter kvaliteto bivanja v naši družbi.

Vse, ki želite dogodke izpeljati v oktobru,  z veseljem vabimo k sodelovanju. Zahvaljujemo se vsem mentorjem in šolam, ki so ne glede na okoliščine dogodke že izvedle.

Vaše prispevke ali poročila o izvedbi dogodka pošljite na primoz.krasna@zrss.si do 31. oktobra 2020. Glede na nepredvidljive zdravstvene okoliščine, v katerih smo se vsi skupaj znašli, predlagamo, da pri načrtovanju  dogodka v oktobru na vaši šoli organizacijo prilagodite razmeram.

Predmetna skupina za glasbeno umetnost
Predmetna skupina za likovno umetnost
Predmetna skupina za umetnostno zgodovino

 

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter