domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek

Svetovni teden izobraževanja o financah

Datum dogodka: 27. 3. 2017 – 2. 4. 2017 celodnevni

Od 27. marca do 2. aprila 2017 že šesto leto zapored poteka na pobudo mednarodne organizacije Child and Youth Finance International (CYFI) svetovna akcija osveščanja o finančnem izobraževanju in finančni pismenosti z naslovom Global Money Week, ki ga pri nas poimenujemo kar Svetovni teden izobraževanja o financah.

Vsako leto se v tem tednu po celem svetu odvijajo različni dogodki na temo finančnega izobraževanja otrok in mladostnikov. Več o tej akciji in dogodkih>>

V osnovni šoli so vsebine finančnega izobraževanja vključene v različne predmete, z vidika finančnega izobraževanja pa ima pomembnejšo vlogo predmet gospodinjstvo, ki zelo sistematično v okviru modula Ekonomika gospodinjstva obravnava različne vsebine (oblike denarja: bankovci in kovanci, knjižni denar; funkcije denarja, gotovinsko in negotovinsko plačevanje, obročno odplačevanje, plačilo z odlogom, gospodinjsko računovodstvo, prihodki, odhodki, družinski proračun, otroci in denar, žepnina, varčevanje, depozit, vzgoja potrošnika, oglasi in oglaševanje itd). Zato bi bilo prav, da bi predvsem učitelji, ki poučujejo gospodinjstvo, skupaj z učenci izvedli različne dejavnosti, vezane na to temo.

V tem tednu bi želeli tudi v Sloveniji skupaj z vami izpeljati več aktivnosti, in sicer v okviru pouka gospodinjstva in drugih predmetov v osnovni šoli, pri urah oddelčne skupnosti in drugih dejavnostih, pri katerih bomo posebej poudarili pomen finančnega izobraževanja otrok in mladostnikov.

Priporočamo naslednje dejavnosti:

  • Obvestilo učencem po šolskem radiu,
  • izvedba ur oddelčne skupnosti na temo denarja in financ,
  • poseben poudarek pri urah gospodinjstva na tematiki o denarju in financah,
  • izdelava plakatov,
  • obisk finančnih institucij in bank v šolskem okolišu,
  • predavanje za starše o pomenu finančnega izobraževanja mladih
  • in drugo.

V letu 2017 se je v obeleževanje omenjenega tedna vključilo več kot 7 milijonov otrok in mladostnikov iz 132 držav sveta, v katerih je potekalo več kot 33.000 različnih dogodkov in aktivnosti.

Zelo je zaželeno, da se povežete tudi preko socialnih medijev (Facebook, Twitter, Instagram) z uporabo značk (hashtags) #GMW2017 #GlobalMoneyWeek

S kreativnimi in inovativnimi idejami lahko ustvarite in objavite svoje posnetke na Youtube, lahko pa jih prikažete v obliki »selfija«. Selfie naj vsebuje logo GMW, zastavo države in drugo. Selfije lahko objavite v terminu od 27. marca do 2. aprila 2017. Najboljši selfi bo nagrajen.

Vsakemu otroku in mladostniku naj bi bilo omogočeno strokovno in neodvisno finančno izobraževanje.

Da bi to dosegli, si prizadeva tudi organizacija Child and Youth Finance International, ki vključuje različne vladne in nevladne organizacije in posameznike, ki se strokovno in neodvisno ukvarjajo s področjem spodbujanja finančnega izobraževanja.

Temu cilju se pridružujemo tudi v Sloveniji in prepričani smo, da bodo aktivnosti svetovne akcije Global Money Week predvsem s sodelovanjem učiteljev dosegle svoj namen.

Uradna predstavnica Slovenije v organizaciji Child and Youth Finance International (CYFI) je Irena Simčič, pri kateri dobite tudi podrobnejše informacije na telefonski številki 01 / 23 63 129 ali na e-naslovu: irena.simcic@zrss.si

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter