Zlato priznanje za izjemne dosežke pri razvoju bralne kulture in Bralne značke Andreji Duhovnik – Antoni

Na zaključni slovesnosti ob 60. obletnici Bralne značke, ki je potekala 3. maja 2022 v Cankarjevem domu v Ljubljani, in katere častni pokrovitelj je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, je naša sodelavka – pedagoška svetovalka za slovenske šole v Italiji in članica programskega odbora Društva Bralna značka Slovenije Andreja Duhovnik – Antoni prejela  »zlato priznanje« za izjemne dosežke pri razvoju bralne kulture in Bralne značke na nacionalni ravni. Priznanje je prejela za njeno delo, povezano z delovanjem na slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih v Italiji, obenem pa tudi za prispevek in sodelovanje v »programskem odboru« Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS.

Slovesnost je bila tako posvečena zaslužnim mentoricam in mentorjem ter dolgoletnim sodelavcem, ki so soustvarjali gibanje ter mlade bralke in bralce navdihovali v ljubezni do branja in spoznavanja književnosti.

Med prejemnicami priznanj sta bili tudi pomembni Slovenki, ki sta in še vedno ljubezen do branja širita pri naših rojakih po svetu in v zamejstvu. Priznanje za izjemno mentorsko delo na področju bralne kulture in bralne značke je prejela tudi Olga Lupinc iz slovenskih šol v Italiji in Barbara Hanuš, dolgoletna učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Bosni in Hercegovini, ki je še vedno aktivna na področju branja v več jezikovnem okolju.

Bralna značka ima pomembno vlogo pri krepitvi slovenske besede tudi med mladimi v zamejstvu in v izseljenstvu, saj mlade rojake v njihovem prostem času spodbuja k prostovoljnem branju slovenske literature po njihovi izbiri.

Ponosni smo in za priznanje voščimo iskrene čestitke!

Video prispevek Ines Škabar (Rai)