Teden umetnosti

Dnevi hitro tečejo, tu je že jesen in šole se v trenutnih razmerah spopadajo s številnimi izzivi, da bi zagotovile kakovostno izobraževanje. Zdaj je še toliko bolj pomembno najti prave poti do umetnosti, ki spodbuja ustvarjalnost ter zdrav razvoj otroka in mladostnika.

V organizaciji UNESCO posvetijo vsako leto teden, ki je namenjen ozaveščanju pomena umetnosti v šolskem prostoru. V letošnjem letu smo Teden umetnosti v šoli zaradi izrednih razmer iz meseca maja prestavili na začetek oktobra, to je med 5. in 9. oktobrom 2020.

Svetovna organizacija v okviru »Arts Education Week« spodbuja mlade k sobivanju z umetnostjo, razumevanju tradicionalnih in sodobnih kulturnih praks ter iskanju lastnega umetniškega izraza. Vsakoletni dogodek spodbuja raziskovanje družbenih raznolikosti in razumevanje družbenih vzorcev s pomočjo ustvarjalnega procesa. Slovenskega šolskega prostora si ne znamo predstavljati brez umetniške ustvarjalnosti mladih. Umetnost je tista, ki neposredno nagovarja mlade, skrbi za njihov skladen kognitivni, emocionalni, psihični in motorični razvoj.

Vabimo vas, da v tednu umetnosti (od 5. do 9. oktobra) skupaj z učenci ali dijaki pripravite dogodek, povezan s področjem umetnosti. Na šoli lahko pripravite koncert, likovno razstavo, k sodelovanju povabite umetnika, pripravite lutkovno ali gledališko uprizoritev, se povežete z lokalno skupnostjo, društvi in organizacijami, organizirate performans, delavnico ali dan dejavnosti posvečen umetnosti, se z učenci odpravite v galerijo ali muzej, izdelate kip na dvorišču šole … pa še veliko idej bi se našlo. Želimo si, da se teden umetnosti razširi v slovenskem prostoru in da s številnimi dejavnostmi skupaj opozorimo na vseživljenjski pomen in vlogo umetnosti za razvoj otroka in mladostnika ter kvaliteto bivanja v naši družbi.

Vse, ki želite dogodke izpeljati v oktobru,  z veseljem vabimo k sodelovanju. Zahvaljujemo se vsem mentorjem in šolam, ki so ne glede na okoliščine dogodke že izvedle.

Vaše prispevke ali poročila o izvedbi dogodka pošljite na do 31. oktobra 2020. Glede na nepredvidljive zdravstvene okoliščine, v katerih smo se vsi skupaj znašli, predlagamo, da pri načrtovanju  dogodka v oktobru na vaši šoli organizacijo prilagodite razmeram.

Želimo vam obilo ustvarjalnega duha in se veselimo vaših prispevkov!

Predmetne skupine za likovno in glasbeno umetnost ter umetnostno zgodovino.