Teden pisanja z roko 2020

Od 20. do 24. januarja bo potekala vseslovenska akcija Teden pisanja z roko 2020, v katero bo vključenih 242 šol in drugih ustanov, ki bodo ozaveščale o pomenu pisanja z roko. Osrednja tema letošnjega Tedna je ‘V naši družini radi pišemo z roko’. S svojim rokopisom je pobudo podprl minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo ter številne znane osebnosti. Pevka Nuška Drašček,  matematik Uroš Kuzman, in športnica Ilka Štuhec so letošnji ambasadorji Tedna pisanja z roko.

Dr. Desiree Dickerson, nevroznanstvenica in psihologinja pravi, da imamo moč, da lahko spremenimo različne vidike delovanja možganov. Od tega, kako dobro se učimo, kako dobro obdržimo informacije v spominu, kako hitro naši možgani obdelajo informacije … Z učenjem lahko povečamo število nevronskih povezav, z uporabo določenih delov možganov lahko celo povečamo velikost določenih možganskih struktur! Naši možgani so odvisni od naših dejavnosti – bolj ko jih izpostavljamo, izzivamo, bolje delujejo in bolj verjetno bodo še naprej dobro delovali, ne glede na to, da se neprestano staramo.

Tehnologija ni rešitev za vse. Tudi hitrost ne. Upočasniti je potrebno misli in jih razvijati  drugače. Pisanje z roko je dobro za možgane, ponuja tudi plodna tla za našo kreativnost! Pisava vsakega človeka je neponovljiva. Nihče na svetu nima take pisave kot jo imam jaz ali kot jo imate vi, nihče od 7,7 miljarde ljudi, ki živimo na zemlji. Ali ni to osupljivo spoznanje?