Svetovni dan prve pomoči, 11. september

Svetovni dan prve pomoči obeležujemo vsako drugo soboto v septembru. Tako je letos 11. september dan priložnosti za spodbujanje in zagovarjanje znanja in veščin prve pomoči za širšo javnost.

Zavod RS za šolstvo se pridružuje pobudi Rdečega križa Slovenije, saj želimo poudariti pomen partnerskega sodelovanja vseh, ki si prizadevamo dvigniti kakovost prve pomoči tudi med mladimi. V ta namen vabimo k sodelovanju z dnevom dejavnosti tudi osnovne in srednje šole.

Znanje prve pomoči bi moralo biti dostopno vsem, saj gre za ključno humanitarno dejavnost, ki ljudem omogoča, da rešujejo življenja in pomagajo pri okrevanju po nenadni bolezni ali poškodbi. Obvladanje veščin prve pomoči poveča posameznikovo sposobnost hitrega ukrepanja, da zmanjša ali stabilizira hude poškodbe in izboljša možnosti za preživetje poškodovanca.

Letos so v ospredju preventivne in življenjsko pomembne veščine za varen šolski dan, pri čemer so otroci v središču tega dneva ozaveščanja o prvi pomoči. Poučevanje prve pomoči v šoli je bistvenega pomena, saj nihče ni imun na morebitne nujne primere. Z obveznim usposabljanjem za prvo pomoč v šoli bi zagotovili družbo, v kateri bi bil vsak državljan sposoben izvajati ukrepe za reševanje življenj.