Strokovna ekskurzija v Linz: umetna inteligenca, povezovanje in dvig digitalnih kompetenc 

Skupina 35 strokovnjakov iz Zavoda RS za šolstvo, Arnesa in projekta Dvig digitalnih kompetenc (DDK) je prejšnji teden obiskala avstrijsko mesto Linz. Cilj ekskurzije je bil spoznati najnovejše dosežke in trende na področju umetne inteligence v izobraževanju, se povezati  in nadgraditi svoje digitalne kompetence. 

V četrtek so obiskali srednjo šolo Linzer Technikum, ki je znana po svojem inovativnem pristopu k poučevanju in učenju. Udeleženci smo pred vodenim ogledom po šoli prisluhnili predstavitvi šole in dela, ki so jo izvedli ravnatelj in dva dijaka 4. letnika. Nato so si ogledali šolo. Videli so, kako dijaki in učitelji sodelujejo pri pouku ter imeli priložnost pogovoriti se z dijaki in učitelji o njihovem delu. 


V večernih urah prvega dne strokovne ekskurzije so prisluhnili predavanju Maje Vičič Krabonja, učiteljice zgodovine s SGEŠ Maribor, ki je predstavila projekt Inovativna pedagogika 5.0. Udeleženci so izvedeli več o tem, kaj so ključne aktivnosti projekta.


V petek so obiskali Ars Electronica Center,  ki je eden najpomembnejših svetovnih centrov za umetnost, znanost in tehnologijo. V muzeju prihodnosti so si ogledali razstave, ki prikazujejo različne vidike vključitve umetne inteligence. Spoznali so, kako umetna inteligenca spreminja naš način življenja, dela in učenja. Posebej jih je navdušila interaktivna instalacija, ki jim je omogočila potovanje v vesolje. 



Ekskurzijo je zaključilo strokovno vodenje po mestu, ki ga je izpeljal ravnatelj gimnazije Brežice, Uroš Škof. Pokazal jim je znamenitosti in zanimivosti Linza, ki je znan po svoji kulturni in industrijski dediščini. Udeleženci so izvedeli več o zgodovini, arhitekturi in kulturi mesta, ki je bilo leta 2009 evropska prestolnica kulture. 



Strokovna ekskurzija je bila uspešna in koristna za vse udeležence. Omogočila jim je, da so se seznanili z najnovejšimi trendi in praksami na področju umetne inteligence, se povezali in izmenjali izkušnje in ideje. Prav tako jim je dala navdih in motivacijo za nadaljnje projekte in delo s strokovnimi delavci v Sloveniji. Udeleženci so se strinjali, da je bila to dragocena priložnost za strokovno izpopolnjevanje in dvig digitalnih kompetenc.