S Pasavčkom pozivamo k večji ozaveščenosti o varnosti na šolskih poteh

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) že vrsto let koordinira in omogoča zelo uspešen projekt Pasavček. Osnovni namen projekta je spodbujanje pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev, varnostnih pasov med vožnjo, izboljšanje varnosti otrok med vožnjo, kot tudi druge vsebine, ki prispevajo k večji varnosti otrok v prometu in ozaveščenosti staršev.

Zavod RS za šolstvo je v sklopu sodelovanja v projektu, v ponedeljek, 11. 9. 2023, s Pasavčkom pospremil v šolo otroke iz OŠ Stražišče Kranj. Zbrane starše in učence je pred začetkom pouka nagovoril ravnatelj šole, g. Pavel Srečnik, in jih prijazno spodbudil k uporabi čelade med kolesarjenjem in k varnemu vedenju v prometu. Številne navzoče učence in starše je nagovorila tudi predstojnica območne enote Kranj iz Zavoda RS za šolstvo, ga. Doris Kužel, ter poudarila letošnji slogan AVP »Srce prometne varnosti smo vsi«, namreč varnost naših otrok nam je vsem največjega pomena, zato si zanjo prizadevamo ne samo ob začetku šolskega leta ampak preko celega leta. Poleg zgleda staršev, ima tudi šola pomembno vlogo, da otroke opremi s potrebnimi znanji in veščinami, da bodo tudi sami poskrbeli za lastno varnost ter da ozavešča odrasle, zakaj je potrebno in nujno upoštevati pravila v cestnem prometu.

Pasavčka so ob njegovem obisku sprejeli tudi predstavnik občinskega SPV mag. Robert Zadnik, otroci in starši ter tri policistke. Slednje so na cesti v okolici šole skrbele za varne prihode otrok v šolo. Pasavček je otroke pospremil po poti do šole ali pozdravil učence na poti v šolo. Predstavniki ZŠAM-a Tržič in ga. Tanja Škof iz ZŠAM so varovali otroke na prehodih za pešce blizu šole in avtobusne postaje ter voznike nagovarjali s sporočilnimi tablami. S čim nas nagovarja Pasavček, zakaj je potrebna uporaba kolesarske čelade ter o pomenu varnih prihodov v šolo je zbrane kratko nagovorila tudi dr. Irena Janžekovič Žmauc iz Javne agencije RS za varnost prometa.

Nekaj izmed mlajših otrok, ki so se razveselili Pasavčka, so mu tudi zapeli pesmico Pasavček je moj prijatelj. V okolici šole je poskrbljeno za šolske poti, učenci lahko prihajajo v šolo peš, z avtobusom, ki jih pripelje v bližino šole ali s starši, ki imajo tudi nedaleč od šole na voljo parkirna mesta.

V Zavodu RS za šolstvo se pridružujemo ozaveščanju pomembnosti varnega vedenja v prometu in vzpodbujamo aktivnosti ter prizadevanja za večjo varnost na šolskih poteh.