Priporočila za uporabo orodij pri izobraževanju na daljavo


Z včerajšnjim dnem so v slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodih nastopile okoliščine, ki omogočajo le izvajanje izobraževanja na daljavo. Zaradi preobremenjenosti sistema prihaja pri tem do določenih težav, za kar vas prosimo za razumevanje. Objavljamo usmeritve in priporočila za uporabo orodij pri izvajanju izobraževanja na daljavo. Z upoštevanjem navedenih priporočil lahko veliko pripomorete k razbremenitvi sistema in zmanjšanju težav.

Prosimo, da se v teh začetnih dneh osredotočite na bolj osnovne vrste komunikacije. Prenašanje izjemno veliko datotek ne priporočamo.

Predlagamo smiselno uporabo naslednjih spletnih orodij:

Spletne učilnice
Predlagamo, da jih učenci od 1. do 5. razreda praviloma ne uporabljajo med 9. in 12. uro. V tem času naj ti učenci, če je le možno, uporabljajo druga orodja. Tv Slovenija v tem času  predvaja program z izobraževalnimi vsebinami, ki so primerne za to starostno skupino.

Spletne strani šol
Ne nalagajte video posnetkov neposredno na spletno stran šole, ampak na video portale s povezavami. Prosimo, pozovite starše, da v dopoldanskem času obiske spletnih strani zmanjšajo na najnujnejše.

Izmenjava datotek

Za izmenjavo datotek večjih od 10 MB praviloma uporabljajte storitve za izmenjavo datotek  (ARNES – filesender.arnes.si, Office 365 – OneDrive & Teams, eAsistent,  Lopolis in druge storitve za prenos datotek).  Pri uporabi drugih orodij poskrbite za varnost osebnih podatkov.

Video
Odsvetujemo uporabo videokonferenc in video prenosov za množično komuniciranje. Če je možno, video posnemite in ga odložite na video portale (video.arnes.si, Youtube…). S tem boste občutno zmanjšali obremenjenost povezav, kar še posebej povzročajo prenosi v živo (enosmerna video komunikacija, pretočni video) in videokonference (dvosmerna video komunikacija, npr. VOX).

E-pošta
Za komunikacijo lahko uporabljate e-pošto praviloma brez priponk oziroma največ  v velikosti do 1 MB.

Na voljo vam je tudi enotna vstopna točka www.sio.si, kjer boste našli dodatne informacije in priporočila za izvajanje izobraževanja na daljavo.