Pridružite se vseslovenski akciji »Pokloni čas, polepšaj dan«

Vseslovenska akcija “Pokloni čas, polepšaj dan” bo potekala 1. oktobra 2023, ko praznujemo mednarodni dan starejših. S krepitvijo sodelovanja in solidarnosti med ljudmi različnih starosti se spodbuja njihovo medsebojno razumevanje ter tako presega stereotipe, predsodke in diskriminacijo do starejših in tudi mlajših družbenih skupin.

Namen akcije »Pokloni čas, polepšaj dan« je približati se starejšim nad 65 let, tistim, ki so sami in osamljeni z različnimi aktivnostmi s poudarkom na medgeneracijskem sodelovanju, medsektorskemu povezovanju v lokalni skupnosti s pridihom kulture, kjer je v ospredju knjiga. 

Ideja se je porodila v skupini Javno zdravje v medsektorskih politikah na teme staranja, z željo, da bi aktivnosti v Sloveniji letos poenotili. Znotraj NIJZ poleg navedene skupine aktivnost trenutno podpirajo tako programa Slovenska mreža Zdravih šol (Vesna Pucelj) in Zdravje v vrtcu (Nives Letnar Žbogar) kot tudi program Zdrava mesta (Zlatko Zimet). Aktivnosti so se pridružili tudi Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za solidarno prihodnost, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Javna agencija za knjigo RS, Mestna knjižnica Kranj, Andragoški center Slovenije, Slovenska sekcija IBBY, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS ter Združenje splošnih knjižnic. Veseli smo, da tudi drugi sektorji prepoznavajo problematike, s katerimi se srečujejo starejši, kot pomembne izzive za celotno družbo.

Akcija sovpada z Nacionalnim mesecem skupnega branja, ki poteka od 8. septembra do 8. oktobra 2023 in se zaključi s Tednom otroka®.

Več o akciji je na voljo na povezavi.