Obvestilo za koordinatorje KUV v VIZ

Spoštovane koordinatorke in cenjeni koordinatorji kulturno-umetnostne vzgoje!

Pomembnejše aktualne informacije in dogodke iz kulturno-umetnostne vzgoje spremljajte na spletni strani  www.kulturnibazar.si, ki je redno dopolnjevana z aktualnimi informacijami s področja.

V zavihku Kulturno-umetnostna vzgoja na daljavo je predstavljen izbor kakovostnega spletnega učnega gradiva, ki ga pripravljajo kulturne ustanove iz vse Slovenije, vključene v nacionalni projekt Kulturni bazar. Izbor je namenjen otrokom, učencem in dijakom ter strokovnim delavcem v vrtcih, šolah, pa tudi drugim odraslim, ki skrbite za otroke in mlade. Vsebine so redno dopolnjevane (novosti v januarju so Spletna glasbeno-ritmična delavnica, Filharmonična spletna učilnica, e-razstava Suha roba in lončarstvo, vsebine Muzeja in galerij mesta Ljubljane …).

Informacije o aktualnih zadevah, še posebej o zavihku Kulturno-umetnostna vzgoje na daljavo ter ponudbi kulturnih ustanov ob 8. februarju, posredujete svojim sodelavcem ter v sodelovanju z njimi obvestite tudi starše, učence in dijake.

Kulturni bazar 2021 – nov termin
Nacionalno strokovno usposabljanje Kulturni bazar 2021, načrtovano marca v Cankarjevem domu v Ljubljani, je prestavljeno na 29. junij 2021. Program in prijavnica bosta predvidoma objavljena v aprilu na spletni strani Kulturnega bazarja

8. februar dogajanje ob slovenskem kulturnem prazniku
Na spletni strani objavljamo dogodke, ki jih ob slovenskem kulturnem prazniku pripravljajo ustanove in ustvarjalci iz vse Slovenije. Izpostavljamo:

  • Kinodvor v tednu med 8. in 12. februarjem vabi k spletnemu ogledu filmov v razredu ali od doma (v primeru šolanja na daljavo), ki je pospremljen z gradivi in navodili za učitelje ter dejavnostmi in ustvarjalnimi nalogami za otroke, učence in dijake. Več >
  • Slovenski tolkalni projekt pripravlja tradicionalni koncert z naslovom Vse sobe so oder in vabi k sodelovanju z doma narejenimi video posnetki. Več > 
  • SNG Maribor vabi k spletnemu ogledu sodobne slovenske dramske predstave Elvis Škorc, genialni štor; Glasbenih utrinkov iz Kazinske dvorane in Baletnega gala koncerta. Več >
  • Mednarodni grafični likovni center Ljubljana bo omogočil brezplačen ogled razstav Invader: Grafike na papirju in Leon Zuodar, The Noodle ter obisk Spominskega ateljeja Stojana Batiča v Švicariji (v primeru zaprtja ustanov spletnih video predstavitev in filmov z razstav) ter spletno delavnico animacije za otroke in družine. Več >
  • V Slovenskem filmskem centru bodo predvajali nabor kratkih filmov z naslovom Kaj bi rekel F.P.?. Filmi bodo dostopni na posebni spletni povezavi na portalu Baza slovenskih filmov od 12.00 do 24.00.
  • Slovensko mladinsko gledališče bo ponudilo na ogled posnetek predstave Republika Slovenija v produkciji SMG in Maske Ljubljana. Povezavo do posnetka predstave boste našli na spletni strani www.mladinsko.com.
  • Številne dogodke pripravljajo tudi splošne knjižnice, izbor najdete tukaj >

Več dogodkov na Prešernov dan najdete na povezavi Prešernov dan – Kulturni bazar.

SLOGI video-maraton s prejemniki Borštnikovega prstana
Na slovenski kulturni praznik, 8. februarja, v Slovenskem gledališkem inštitutu vabijo na ogled odlomkov pogovorov s prejemniki Borštnikovega prstana. Pogovore so izvedli v zadnjih letih, tudi s prejemniki te najprestižnejše slovenske nagrade za igralske dosežke, ki so nas vmes žal že zapustili (Štefka Drolc, Iva Zupančič, Janez Bermež, Aleksander Krošl in Aleksander Valič). Odlomke si boste lahko ogledali na spletnih straneh (www.slogi.si), FB strani ali YouTube kanalu inštituta.

Forum o učenju in izobraževanju za vključujočo večkulturno družbo
Andragoški center Slovenije (ACS)SLOGA, Platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Slovenska filantropija so 20. januarja 2021 organizirali Forum o učenju in izobraževanju za vključujočo večkulturno družbo.

Migracije pomembno prispevajo k razvoju družb. Za polno vključevanje priseljenk in priseljencev v družbo je ključnega pomena krepitev podpornega okolja. V okviru tega imata pomembno vlogo učenje in izobraževanje: naslavljanje migracij in večkulturnosti v formalnem izobraževalnem sistemu, vključno z aktivnostmi globalnega učenja, ter vključevanje priseljenskih otrok v izobraževanje; neformalno učenje in mentorstvo priseljenskim otrokom; ter vseživljenjsko učenje kot podpora vključevanju priseljencev in priseljenk v družbo in krepitvi njihovih veščin.

Celoten posnetek foruma ali njegove posamezne dele si lahko ogledate na spletni strani dogodka (gl. tudi neposredno povezavo). Priporočamo, da si skupaj z učenci oziroma dijaki ogledate naslednje prispevke:
OŠ Livada: Naša večkulturna šola
II. gimnazija MB: Crocodile tears
video Dobro jutro, Maribor!, ki so ga posneli z otroki, vključenimi v prvi cikel projekta MINT.

Zbrali smo pogum
Zavod RS za šolstvo, Park vojaške zgodovine Pivka in Arhiv Republike Slovenije so ob 30. obletnici plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo, ki mu je sledila osamosvojitev Slovenije, pripravili pedagoško-zgodovinski projekt Zbrali smo pogum. V projektu pripravljajo vrsto dejavnosti in učnega gradiva za obravnavo treh ključnih dogodkov zgodovine osamosvajanja na 30-letnico vsakega od dogodkov:
– plebiscit za samostojno in neodvisno Slovenijo (23. 12. 1990),
– osamosvojitev (25. 6. 1991) in
– slovenska osamosvojitvena vojna (junij/julij 1991).
Učno gradivo obsega video filme, virtualno in klasične razstave, interaktivno učno gradivo ter delovne zvezke za osnovno in srednjo šolo. Namen je, da je ključnim dogodkom iz slovenske zgodovine osamosvajanja pri pouku namenjenega dovolj časa za obravnavo z zanimivim in poučnim gradivom, ob katerem bodo učenci spoznali pomen nastanka in prednosti življenja v samostojni slovenski državi. Spletna stran projekta >

Radio Slovenija – Radijska igra za otroke (RIO)
Radijska igra za otroke je na sporedu vsako nedeljo ob 8.05 na 1. programu Radia Slovenija – PRVI. V februarju nedeljska jutra prebujajo – Rdeči skiro (7. 2. 2021), Čudovito mesto Nigagrad (14. 2. 2021), Izginjevalnik  (21. 2. 2021) in Upor snežakov (21. 2. 2021). Igre na zahtevo in didaktično gradivo za aktivni sprehod z otrokom skozi zvok pa so dostopne na Otroškem portalu RTV Slovenija v razdelku RIO in RIO za starše in mentorje, kjer najdete nabor predpripravljenih didaktičnih gradiv za aktivno poslušanje posamezne igre. Igre, predvajane v etru, so še mesec dni dostopne na zahtevo v spletni platformi RTV 4D, namenjene pa so predšolskim otrokom, prvi in drugi triadi OŠ.

Predvidoma 8. 2. 2021 bosta Radio Slovenija in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti razpisala vsedržavni likovni natečaj V objemu zvoka in slike za vse tri triade OŠ. Za dodatne informacije spremljajte spletno strani 3. programa Radia Slovenija – ARS. Radijska igra kot svojevrsten umetniški žanr in didaktično sredstvo je nadvse pomembna za razvoj abstraktnega mišljenja in slušne senzibilnosti. Še posebej v obdobju, ko moramo biti zaradi splošne varnosti doma, pa je čudovito za vso družino ali pa dopolnilo v izobraževanju na daljavo. Kontakt: Klemen Markovčič ().

Radijska igra Calais Calais – KUD Transformator
Calais, oktober, 2016. Dežuje. Calais je mesto na severni obali Francije, kjer se trenutno nahaja 8.143 beguncev. Vsak dan je sprejetih še okrog sto novih. V Calais nihče ne pride zato, da bi tam ostal. Vsak dan mora svoj dom zapustiti sedemintrideset tisoč ljudi. Skoraj polovica beguncev je mlajših od osemnajst let.
Danes je v Ljubljani v azilnem centru več kot štirideset begunskih otrok, večinoma mlajših od dvanajst let. Potrebujejo otroška oblačila, barvice, flomastre, voščenke, papir, igrače, sladkarije in varno prihodnost.
Radijska igra Calais Calais, nastala v organizaciji Radia MARŠ in KUD Transformator ter produkciji Pekarne Magdalenske mreže, je zdaj, za vse večne čase, objavljena na portalu MixCloud.

Kultura po meri online! – Gledališče Ane Monro 
V Gledališču Ane Monro v okviru programa kulturno-umetnostne vzgoje KPM– Kultura po meri, katerega vsebino zasnujejo v sodelovanju s pedagoškimi delavci in glede na potrebe ciljne skupine učencev/dijakov, poleg varnega formata živih gledaliških dogodkov, ki jih izvedejo v odprtih prostorih v šolskem okolju (na dvorišču, športnem igrišču, zelenicah …), ponujajo tudi neposredne spletne prenose uličnih predstav v inovativnem, večkanalnem formatu SIMS (sinhroni interaktivni multi stream). Ta učencem/dijakom in strokovnim delavcem omogoča individualno in kreativno izkušnjo gledališke umetnosti, ki jo lahko zdaj spoznavajo v novih razsežnostih. Spletne uprizoritve lahko po dogovoru dopolnijo in nadgradijo z različnimi pedagoškimi vsebinami. VEČ INFORMACIJ >
Kontakt:  // 041 723 146 (Goro Osojnik)

Mladinska avtorska predstava Sreče Lov v Gledališču Glej
Kdo tukaj je srečen? Kdo tukaj je srečen vsaj enkrat na mesec? Kdo tukaj pa hoče bit’ srečen?
V večnem lovu je toliko žalostnih stvari, da nujno rabimo recept za srečo. A bomo zmagal’ sreče lov? Pa kaj to sploh pomeni, zmagat’? Je zmagovalcev lahko več ali morajo ostali (iz)pasti, da enemu uspe?
Brez skrbi, sojenice so se že organizirale, uprava jim pošilja nove delovne sile in zdaj nam ne preostane nič drugega, kot da zgolj zaupamo v proces. Če bomo padli sedemkrat, bomo vstali osemkrat. Plesali bomo, kot da nas nihče ne gleda. Vstani, razturaj, ponovi.
Premiera predstave bo konec februarja, točen datum bo znan kmalu na www.glej.si.
Več o predstavi >

Vodnikovanje v Vodnikovi domačiji Šiška
Valentina Vodnika, ki bi 3. februarja praznoval rojstni dan, poznamo predvsem kot prvega slovenskega pesnika. Njegove Pesme za pokušino, ki so izšle leta 1806, veljajo za prvo pesniško zbirko v slovenščini (čeprav niso čisto prva, a o tem morda kdaj drugič). Vodnik pa je bil veliko več kot pesnik; deloval in ustvarjal je na številnih področjih. Rojen je bil v Spodnji Šiški, na kraju, kjer še danes stoji in živi Vodnikova domačija, na kateri vsako leto pripravijo Vodnikovanje – praznovanje življenja in dela Valentina Vodnika.
Vodnikovanje bo 3. februarja potekalo v obliki pedagoških gradiv in spletnih vsebin, primernih tudi za otroke; pripravili bodo katalog s programi za šolske skupine, pedagoško gradivo za učitelje, s katerim se bodo lahko tako učitelji kot otroci odpravili na samostojno pot po Vodnikovi Ljubljani, pridali pa bodo tudi posnetek gledališke predstave o Valentinu Vodniku, ki jo pripravlja Andrej Rozman Roza, ter video predstavitev Vodnikove rokopisne zbirke v NUK, ob kateri bodo s poznavalcema Marijanom Rupertom in Andrejo Legan spregovorili o Vodnikovih jezikoslovnih podvigih.
Gradivo in več informacij bo objavljenih v rubriki Novice na spletni strani Kulturnega bazarja do 2. februarja.

Razstava Nuša Jurjevič: Zmajski kabinet čudes v Vodnikovi domačiji Šiška
Galerija Vodnikove domačije razstavno leto odpira z avtorsko razstavo ilustratorke in pedagoginje Nuše Jurjevič, ki ob seriji zmajskih ilustracij ponuja vpogled v raziskovalno delo znanstvene ilustratorke, publiki pa približa ustvarjalni proces in razvoj ilustratorske ideje ter oriše proces prvih raziskovalcev, ki so dokumentirali, skicirali in popisovali svet okrog sebe. Razstava je na ogled od 29. januarja do 28. februarja, več informacij in spremljevalni program najdete tukaj >

Spletni šolski program v Art kino mreži Slovenije
Med zaprtjem kinematografov posamezni člani AKMS izvajajo spletni šolski program za vrtce, osnovne in srednje šole, kjer so poleg spletnega ogleda filmov, namenjenih različnim starostnim skupinam, na voljo tudi filmskovzgojne spremljevalne dejavnosti (pogovori, delavnice …).

Srednje šole vabijo k spletnemu ogledu filma Konje krast, ki je podlaga za pisanje maturitetnega eseja v letu 2021. V pripravi je tudi pedagoško gradivo z več informacijami o filmu in njegovo analizo. Za učence osnovnih šol pa so na voljo tudi novi filmi VolkoviMoj brat lovi dinozavre in drugi, ki jih ponujajo posamezni kinematografi.

Za preostali spletni šolski program in več informacij se obrnite na posamezen kinematograf ali koordinatorico za filmsko vzgojo v AKMS Petro Gajžler
(, 040 778 302).

Spletne šolske programe izvajajo naslednji člani AKMS: Mestni kino Metropol, Kulturni dom Cerknica, Mestni kino Domžale, Filmsko gledališče Idrija, Art kino Odeon Izola, Mestni kino Kinodvor, Mestni kino Ptuj, Linhartova dvorna Radovljica, Kosovelov dom Sežana, Kulturni dom Slovenj Gradec, Kinogledališče Tolmin, Delavski dom Trbovlje, Kino Velenje, Kino Vrhnika, Kino »Svoboda« Žiri.
Stiki za vzgojno izobraževalne zavode v posameznih članih.

V Mestnem kinu Domžale so med zaprtjem kina na voljo tudi spletne šolske projekcije. Na njihovi spletni strani je objavljen seznam filmov, za katere menijo, da izstopajo po kakovosti, sporočilni vrednosti in možnosti poglobljenega pedagoškega dela, pogovora po filmu in ustvarjalnih delavnic. Po ogledu filma lahko (po aplikaciji Zoom) izvedejo tudi pogovor po filmu, delavnico optičnih igrač ali vodenje po Mestnem kinu Domžale.

Razumevanje filma in informacijsko spletišče Šola filma za strokovne delavce srednjih šol
V šolskem letu 2020/21 poteka usposabljanje strokovnih delavcev VIZ v obliki rednih, mesečnih strokovnih seminarjev, ki trenutno potekajo prek aplikacije Zoom, sicer pa na šolah v različnih regijskih točkah po vsej Sloveniji in neposredno – skozi praktične umetniške delavnice z dijaki na šolah. Informacije o februarskih seminarjih v različnih regijskih stičiščih najdete na povezavi >

Luksuz filmske delavnice / ponudba za izvedbo dneva dejavnosti
Za učence 9. razredov OŠ so pripravili program, ki poteka v aplikaciji Zoom:
Uvodna predstavitev filmskega režiserja Borisa Petkoviča: S pomočjo avdiovizualnega gradiva podrobneje predstavi proces nastajanja filma, vlogo režiserja in drugih filmskih delavcev.
Praktične filmske delavnice v manjših skupinah: učenci se razdelijo po sobah, kjer jih mentorji Luksuz produkcije, tudi sami filmski ustvarjalci, vodijo skozi proces ustvarjanja.
Luksuz produkcija DZMP se že dve desetletji kontinuirano ukvarja s filmskim opismenjevanjem mladih. Več informacij o programu najdete na povezavi >

Dejavnosti Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS v februarju in marcu
IZOBRAŽEVANJA
PRVI FILM – delavnica filmske pedagogike, mentorica: Hanna Szentpeteri
Zoom, 1.–22. marec 2021, rok prijave: 22. februar 2021

Likovna izobraževanja na daljavo
KULTURNA DEDIŠČINA – JO (PRE)POZNAMO?
mentorica: dr. Mateja Neža Sitar
Termin: 17. in 24. februar 2021 od 17.00–19.00

MALA ŠOLA FOTOGRAFIJE
mentor: Branimir Ritonja
Termin: 1., 8. in 15. marec 2021, 17.00–19.00

UMETNINA – LJUBEZEN NA PRVI POGLED?
Mentorica: dr. Rajka Bračun Sova
Termin: 22. in 29. marec 2021 od 16.30–19.00
***
NATEČAJI
Spletni likovni natečaj: FANTASTIČNA DEDIŠČINA
Natečaj je odprt od 21. januarja do 21. aprila 2021.
Kaj se zgodi, če naprave, stroje in orodja, oblačila in osebne predmete, stavbe, transportna in komunikacijska sredstva iz časov naših (praprapra) babic in dedkov pošljemo v oddaljeni prihodnji čas? Spomin in domišljija sta najboljši časovni stroj.

43. LITERARNI NATEČAJ SOSED TVOJEGA BREGA 2021
Natečaj je namenjen avtorjem in avtoricam, ki – ne glede na državljanstvo – stalno ali začasno (vsaj eno leto) bivajo v Sloveniji, pišejo pa predvsem v svojem maternem jeziku (ne v slovenščini). Natečaj je namenjen vsem generacijam od 15. leta starosti.

Strokovna sreda: Pionirska – Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo in Javna agencija za knjigo RS
Pionirska – Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, v okviru januarske Strokovne srede vabi na ogled predstavitve projekta Javne agencije za knjigo RS Rastem s knjigo 2020/21, ki je na voljo na povezavi >