NUK vabi na predstavitev delovanja največje slovenske knjižnice

Narodna in univerzitetna knjižnica vabi srednješolce in osnovnošolce ter njihove profesorje in mentorje na kratko predstavitev delovanja največje slovenske knjižnice ter voden ogled razstave o Plečnikovi knjižnici.

Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) je simbol slovenskega naroda. Kot dediči licejske knjižnice, ki je pred skoraj 250 leti začrtala pot znanja in skrbi za slovensko kulturno ter znanstveno dediščino, imajo nalogo ohranjati ves spomin slovenskega naroda. Hkrati pa s prostori, strokovno pomočjo in povečevanjem dostopa do znanja kot univerzitetna knjižnica podpirajo učni proces študentov in raziskovalcev. Domujejo v eni najlepših stavb, ki so jo kot tempelj, posvečen knjigi in modrosti, zgradili po načrtih mojstra arhitekta Jožeta Plečnika.

Pred kratkim je palača NUK dobila mesto tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine, letošnje leto pa je Vlada Republike Slovenije razglasila za Plečnikovo leto.

V spomin na 150. obletnico rojstva velikega arhitekta so v NUK pripravili razstavo Plečnikova knjižnica: ustvarjena za vse čase. Ta predstavlja zgodbo in zgodovino Plečnikove knjižnice na Turjaški ulici, ene najbolj edinstvenih knjižničnih stavb na svetu. Na ogled so postavili Plečnikove načrte in druge dokumente, fotografije ter prispevke iz časopisov, ki zaznamujejo čas prizadevanja, načrtovanja in gradnje nove knjižnice; poleg tega pa tudi nekaj predmetov, katerih zgodbe so povezane s Plečnikom in knjižnico.
Ogled stavbe Narodne in univerzitetne knjižnice je odličen prispevek k razumevanju pomena in nalog pomembne nacionalne ustanove in arhitekturnega bisera, v katerem deluje. Obisk razstave pa bo učencem in dijakom obogatil poznavanje življenja in dela Jožeta Plečnika ter zgodovine knjižnične palače NUK, s tem pa dopolnil programe zgodovine in zgodovine umetnosti ter stik s kulturno dediščino Slovenije.

Ogled in vodenje v NUK in po razstavi sta brezplačna, za več informacij pa se lahko obrnete na elektronski naslov: ali pokličete na telefon 01/2001 113 (Helena Janežič).