Najboljši za volanom 2020

Zavod Republike Slovenije za šolstvo kot partner sodeluje pri projektu AMZS “Najboljši za volanom” z izborom najboljšega mladega voznika in voznice Slovenije, v katerem lahko letos sodelujejo mlade voznice in vozniki do vključno 26. leta starosti.

AMZS organizira izbor najboljše mlade voznice in najboljšega mladega voznika Slovenije v sodelovanju s Policijo, Rdečim križem Slovenije, Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom RS za šolstvo, ob medijski podpori Vala 202 in pokroviteljev Zavarovalnice Sava, Summit motors Ljubljana (zastopnik vozil Ford), Continentala in Petrola.

Iz Zavoda RS za šolstvo se je novinarske konference udeležila mag. Marta Novak, ki je poudarila pomen izbora “Najboljši za volanom” za snovanje drugih projektov za mlade in povedala, da je “iz izbora najboljšega mladega voznika in voznice Slovenije nastal projekt Dijaki dijakom, ki se izvaja na srednjih šolah. Njegov namen je dijake ozavestiti o pomenu prometne varnosti in ustreznem ravnanju v cestnem prometu. V treh letih se je projektu priključilo 34 srednjih šol, pri čemer o prometni varnosti ne ozaveščamo le dijakov, temveč tudi profesorje in ravnatelje – ti se lahko preko vzgoje in izobraževanja sistematično razvijajo. Želimo si, da projekt Dijaki dijakom preraste v gibanje in da bomo še naprej tudi z izborom Najboljši za volanom med mladostniki širili zavedanje o varni mobilnosti.

Izbor Najboljši za volanom 2020 se je začel minuli ponedeljek, 2. marca 2020, ko je AMZS na spletni strani odprl spletni test, preko katerega se mlade voznice in vozniki do vključno 26. leta starosti kvalificirajo v praktični del tekmovanja, ki bo v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem. V polfinale, to bo 14. in 15. aprila 2020, se bo uvrstilo najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk, v finalu 12. maja 2020 pa se bo pomerilo najboljših deset polfinalistk in polfinalistov. Spletni test bo odprt do vključno 6. aprila 2020.

Avto-moto zveza Slovenije je najboljšega mladega voznika v Sloveniji prvič izbirala že leta 1993 – takrat je bila najboljša za volanom voznica, tekmovanje pa obudila 2017, z namenom izboljšanja prometne varnosti med mladimi, ki so ena najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu, mnogokrat pa tudi neupravičeno stigmatizirani kot nevarni vozniki. V izboru Najboljši za volanom imajo mladi vozniki in voznice priložnost potrditi, da so stereotipi marsikdaj res zgolj – stereotipi.

Več si lahko preberete na tej povezavi.

AMZS ustvarja še en projekt za mlade – Festival mobilnosti Garaža

AMZS snuje še en projekt, v katerega bo vključil mlade. V Ljubljani bo namreč 11. junija 2020 organiziral Festival mobilnosti Garaža, na katerem se bodo zbrali dijakinje in dijaki iz vse Slovenije z ambicijo: obračamo na bolje! Z novo izkušnjo »Kaj če …?« bo ponudil doživetje odgovornosti in sporočilnost, da imajo dejanja posledice. S projektom Garaža 2020 AMZS naslavlja izziv večje vključenosti mladih in njihove odgovornosti za družbo, ki jo gradimo. Glavni namen dolgoročno in trajnostno zasnovanega festivala mobilnosti je aktivacija mladih, spodbuda k odgovornosti in krepitev zavedanja močne vloge mladih za dogajanje v svetu.