Na šolske poti so se vrnili otroci, pazimo na njihovo varnost vse leto!

Agencija za varnost prometa je ob začetku šolskega leta 2021/2022 na vse udeležence v prometu naslovila poziv k največji stopnji pazljivosti pod skupnim imenovalcem Varno v šolo. V jutranji prometni konici je 51 promotorjev prometne varnosti na 20 večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru izvajalo terensko akcijo. Voznike in ostale udeležence v prometu opozarjali, da se na naše ceste znova vračajo številni šolarji, med njimi tudi 21.123 prvošolcev, ki sodijo med najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu. S pomočjo sporočilnih tabel so voznike opozarjali še na štiri ključna sporočila: da je potrebno hitrost prilagoditi razmeram na cestah in spoštovati ustrezno varnostno razdaljo, da je pripetost izjemnega pomena za varno vožnjo vseh potnikov v vozilu, da za volan vedno sedemo le trezni, voznike, kolesarje in pešce pa so opozarjali, da mobilni telefoni ne sodijo v promet. 

Pred osnovno šolo Venclja Perka v Domžalah so direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ravnateljica OŠ Venclja Perka mag. Petra Korošec in koordinatorica področja prometne vzgoje na Zavodu RS za šolstvo mag. Marta Novak zjutraj simbolično pospremili otroke pri varnem prehodu čez cesto in ob tem poudarili pomen prometne vzgoje otrok in odgovornost, ki jo imamo odrasli, da poskrbimo za njihovo varnost vse dni v letu.

Direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, univ. dipl. inž. str. je izpostavil, da bo v tem šolskem letu na šolskih poteh 193.116 osnovnošolcev, od tega 21.123 prvošolcev: »Več kot 21.123 učencev je danes šolsko pot prehodilo prvič, zanje je to povsem nova izkušnja, zato morajo vsi udeleženci v prometu poskrbeti, da bodo na teh poteh varni, ne le danes, temveč vse dni v letu. Starše in skrbnike pozivamo, naj poskrbijo, da bodo otroci dobro vidni, s svojim odgovornim ravnanjem v prometu naj bodo zgled, saj so dobre prometne izkušnje dragocena popotnica za vse življenje. Opozarjamo tudi na nujnost nošenja rumenih rutic za otroke prvih in drugih razredov osnovne šole. Vsi skupaj z največjo možno mero odgovornosti soustvarjajmo varnejše poti za vsakega otroka, vse dni v letu!« Agencija je tudi letos zagotovila preventivna gradiva in kresničke, v prvih dneh šole pa bodo na izpostavljenih mestih v okolici šol otroke varovali številni prostovoljci.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je dejal: »Ker otroci spadajo med najranljivejše udeležence v prometu, vse udeležence v prometu pozivam k previdni in odgovorni vožnji. Ne samo na današnji dan, temveč vse dni v letu. S svojim obnašanjem v prometu bodimo otrokom zgled. Bodimo odgovorni za svojo varnost in za varnost drugih.«

Ravnateljica OŠ Venclja Perka mag. Petra Korošec je poudarila, da smo za zagotavljanje čim večje varnosti naših otrok v prometu odgovorni starši, institucije, lokalne skupnosti in otroci sami: »Zavedati se moramo, da so prav otroci med najranljivejšimi skupinami v cestnem prometu, saj imajo najmanj znanja in izkušenj na tem področju, hkrati pa so nepredvidljivi in večkrat odreagirajo nepričakovano. Zato je zelo pomembno, da smo otrokom vzor in da upoštevamo vse cestno prometne predpise; da prečkamo cesto na prehodu za pešce, v avtu uporabljamo varnostni pas, pri vožnji s kolesom ali skirojem čelado in smo strpni v prometu. Že prvi dan na razredni uri izvajamo preventivno-vzgojne vsebine, s poudarkom na varnih šolskih poteh

Koordinatorica področja prometne vzgoje na Zavodu RS za šolstvo  mag. Marta Novak  je izpostavila, da moramo “prvošolcem posvetiti največ pozornosti, prvega dne pa nimajo le osnovnošolci, ampak tudi srednješolci in vrtčevski otroci. Nekateri hodijo peš, se vozijo, želimo pa si, da bi vsi odgovorno prevzemali veliko odgovornost, ki jo imajo vse leto”.

Več informacij je objavljenih tukaj.