Inženirka leta 2021 je Nataša Kovačević

Razpis za Inženirko leta 2021, v katerem kot partner pri projektu sodelujemo tudi na Zavodu RS za šolstvo se je včeraj zaključil za izborom inženirke leta 2021. Z njim organizatorji že četrto leto iščejo 10 inženirk iz slovenskih podjetij, organizacij in ostalih združenj in zanje želijo, da postanejo zgled in navdih mladim dekletom, da se bodo lažje odločale tudi za tehniške poklice. Na večerni slavnostni razglasitvi Inženirka leta 2021 v Predsedniški palači je inženirka leta postala dr. Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v družbi Kolektor Group, kjer je odgovorna za preliminarne raziskave in razvoj novih materialov z izboljšanimi površinskimi lastnostmi, kot so omočljivost, električne, termične in mehanske lastnosti, varivost, spajkljivost in korozijska odpornost materialov. Želi doseči, da kovine ne bi rjavele, tudi z najnaprednejšimi pristopi pri raziskovanju na področju korozije – na molekularni ravni,

Izbor inženirka leta v ospredje postavlja osebo, ki je lahko s svojim delom in osebnostjo zgled in navdih mlajšim generacijam deklet, da se bodo lažje odločala za perspektivne inženirske poklice. V letošnji generaciji slovenskih inženirk je komisija  ‘predsednico razreda’ prepoznala v Nataši Kovačević. Ob raziskovalnih in inženirskih podvigih ter prispevanju skupnosti namreč navdihuje tudi kot oseba. Njena osebnost izraža strast do dela in jasne cilje, ki se jih loteva z zagnanostjo in trdim delom. Ko spregovori o svojem delu, ji oči zažarijo. Navduši z umirjeno, a odločno samozavestjo.

Ob prejemu kipca se je Nataša Kovačević zahvalila za izjemno priznanje: »V čast si štejem, da sem del tega projekta, da sem spoznala takšno ekipo ljudi, devet izjemnih inženirk. Poudarila bi, da smo vse nominiranke zmagovalke in da vsaka prispeva enakovreden delček k inženirstvu in pomaga soustvarjati prihodnost. Vloga nas žensk se v inženirstvu zagotovo povečuje. Je pa delež žensk tu še vedno prenizek. Zato je prav, da se usmerja mlada dekleta v to in da se izkoristi ves njihov potencial. Sama se bom trudila navduševati mlada dekleta in fante za inženirstvo in naravoslovje

Deset letošnjih nominirank za Inženirko leta 2021

Med letošnje nominiranke za Inženirko leta 2021 so uvrščene Špela Jernejc, direktorica, vodja razvoja, tehnologinja v podjetju Procesni Inženiring d.o.o.; Špela Jug, procesna tehnologinja na enoti Trdni izdelki v podjetju Lek d.d.; Branka Kranvogl, vodja projektov v podjetju Cleangrad d.o.o.; Dijana Makivić Grilc, višja tržna analitičarka v podjetju GEN-I d.o.o.; Adina Mlivić, višja strokovnjakinja specialistka v materialnem toku v podjetju BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje; Lea Naglič, testerka programske opreme v podjetju Loftware (NiceLabel); Božidarka Radović, vodja razvoja sistema za elektronsko predpisovanje zdravil v podjetju Better d.o.o; Judita Zupančič, samostojna analitičarka na oddelku Raztapljanje trdnih oblik v podjetju Krka d.d.; Tjaša Zupančič Hartner, vodja oddelka operativne odličnosti v podjetju Varis Lendava d.o.o.

Metodologija izbora inženirke leta 2021

Na odločitev, katera od letošnjih 10 nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, so s svojimi glasovi enakovredno vplivale štiri žirije: vse štiri generacije nominirank za priznanje inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in učitelji iz konzorcija gimnazij in šolskih centrov Inženirke in inženirji bomo! ter predstavniki organizatorja in partnerjev izbora Inženirka leta.

Posnetek slavnostne razglasitve Inženirka leta 2021 si lahko ogledate na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=JupTH6G9dg8

Več o izboru: http://inzenirka-leta.si/  

Mentorica mlajšim generacijam

Življenje in čas inženirke Nataše, ki je tudi mamica danes 3-letnega sina, krojijo raznoliki projekti in sodelovanje z znanstvenimi institucijami. Med drugim je članica nadzornega sveta in partnerica v mednarodnem projektu – inovativni mreži za usposabljanje mladih raziskovalcev MAMI Magnetics and Microhydrodynamics. Svoje znanje in izkušnje predaja na delavnicah za nadarjene dijake ter kot mentorica doktorskim študentom v podjetju in na mednarodni podiplomski šoli Jožefa Stefana.

Ob raziskovalnih in inženirskih podvigih ter prispevanju skupnosti Nataša navdihuje tudi kot oseba. Njena osebnost izraža strast do dela in jasne cilje, ki se jih loteva z zagnanostjo in trdim delom. Ko spregovori o svojem delu, ji oči zažarijo. Navduši z umirjeno, a odločno samozavestjo. Žirija letošnjega izbora Inženirka leta je Natašo prepoznala kot navdih in vzor mladim dekletom, da stopijo na inženirsko pot.