22. Frankofonski dan

Frankofonski dan je tradicionalna prireditev, ki vsako leto marca v Celju že 22 let (z enoletnim premorom zaradi epidemije) združi slovenske dijake in njihove profesorje francoščine. Prireditev, ki je bila sprva tekmovalnega značaja, vsako leto zaznamuje rdeča nit.

Prispevki za letošnji Frankofonski dan, ki se je prvič v zgodovini v celoti preselil na splet, so nastajali na daljavo. Združuje jih osrednja tema, učenje francoščine.

V tednu Frankofonije, ki poteka med 13. in 22. marcem, bomo ob podpori Francoskega inštituta v Sloveniji, prikazali kratke filme, ki so nastali v sodelovanju ZRSŠ in gimnazije Nova Gorica, gimnazije Poljane, Prve gimnazije Maribor, gimnazije Franceta Prešerna Kranj in I. gimnazije v Celju.

15. marca 2021 predvajamo kratka filma dijakov prvega letnika Gimnazije Nova Gorica in dijakinj Gimnazije Poljane.

Film dijakov Gimnazije Nova Gorica je nastal pod vodstvom prof. Ines Vižin. Dijakinje Gimnazije Poljane so prispevke za film posnele pod vodstvom mag. Petre Hrovat Hristovski.

16. marca 2021 predvajamo kratka filma dijaka Gimnazije Nova Gorica in dijakov Prve gimnazije Maribor.

Film Leona Pintarja z gimnazije Nova Gorica je nastal pod vodstvom prof. Ines Vižin. Dijaki Prve gimnazije Maribor so prispevke posneli pod vodstvom prof. Simone Krampl. Ob tem velja poudariti, da je dijakinja Lara Mavrič tudi avtorica pesmi, ki jo recitira.

19. marca 2021 so na ogled štirje kratki filmi:

Dijaki 3. letnika Gimnazije Nova Gorica so film posneli pod vodstvom prof. Ines Vižin, dijaki Gimnazije Franceta Prešerna Kranj pod vodstvom mag. Marije Vreček Sajovic, dijaka I. gimnazije v Celju pa sta svoj prispevek posnela pod vodstvom prof. Andrejke Lorenčak. Dijakinji GESŠ Trbovlje in SŠ Josipa Jurčiča Ivančna Gorica sta svoj prispevek posneli pod vodstvom prof. Marjete Pogačar.

Vabljeni k ogledu!