Skupaj proti medvrstniškemu nasilju – evropska kampanja prijateljstva #SayHi

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport skupaj z Uredništvom otroških in mladinskih oddaj Televizije Slovenija poziva k sodelovanju šol pri mednarodni kampanji prijateljstva #SayHi, ki nastaja pod okriljem EBU.

Namen evrovizijske otroške kampanje je opozoriti na pomen prijateljstva v psihosocialnem razvoju otroka ter na problem medvrstniškega nasilja. Otroci imajo v kampanji glavno vlogo, s čimer jim sporočamo, da so kot posamezniki pomembni pri oblikovanju prijazne družbe.

Gradiva za pogovore o medvrstniškem nasilju in filmi

Na spletnem portalu Čist hudo lahko v teh dneh in tednih učitelji in svetovalni delavci najdete ogromno vsebin, ki jih lahko uporabite pri pouku in z njimi načnete temo medvrstniškega nasilja.


V oktobru in novembru bo na portalu še več novih vsebin, v času jesenskih počitnic bo na sporedu tudi film, ki se teme medvrstniškega nasilja neposredno dotika. Gre za mladinski češki film Krdelo, namenjen otrokom 14+, ob primernem strokovnem pogovoru pa ga lahko ob spremstvu odraslih oseb spremljajo tudi kakšno leto mlajši otroci. Film bo na portalu na voljo za ogled še 30 dni po predvajanju.

Prav tako v slovenska kina 17. novembra prihaja prvi slovenski božični film Kapa, ki  je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija. Film s pomočjo božične kulise pripoveduje zgodbo o življenju, prijateljstvu, socialnih stiskah, želji po bližini in sprejetosti. Film je namenjen otrokom od šestega leta dalje.


Tematska pesem Skupaj in koreografija, ki povezuje

EBU kampanja prijateljstva otroke vsako leto nagovarja k medsebojnemu sprejemanju tudi z vseevropsko tematsko pesmijo in s preprosto koreografijo, ki jo izvajajo ambasadorji kampanje. Letos je pesem z naslovom Skupaj zapela mlada pevka Maja Tasić, koreografijo pa so odplesali mladi iz Plesnega kluba Forma pod vodstvom Nataše Potočnik. Na ogled je na portalu Čist Hudo in na YouTube-u.

Povabilo k sodelovanju – pridružite se nam!

Šole se lahko s šolarji in učitelji v projekt vključujete tudi na družabnih omrežjih – s ključnikom #SayHi lahko označite vse aktivnosti, ki jih izvajate v povezavi z medvrstniškim nasiljem. Še posebej vas nagovarjamo, da se z otroki tudi sami naučite koreografije, se posnamete in posnetek pošljete na e-naslov . Najboljše posnetke bomo sestavili v skupni videospot, delili pa jih bomo tudi v oddajah otroškega programa, zato vam posredujemo tudi obrazec za soglasje staršev, ki ga priložite k poslanemu posnetku. Kampanji se pridružujemo tudi v oddajah Krompir in Infodrom, voditelja oddaje Krompir pa sta otroke tudi sama nagovorila k sodelovanju.

V nadaljevanju šolskega leta pripravljajo še več projektov in natečajev, o katerih vas bomo redno obveščali. Veseli bomo vašega sodelovanja!

Uredništvo otroških in mladinskih oddaj in Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport