Državna raven tekmovanja učencev in dijakov s področja geografije


Kot ste bili obveščeni, bo državna raven tekmovanja s področja geografije v organizaciji ZRSŠ v šolskem letu 2021/2022 potekala spletno preko strežnika DMFA v prilagojeni obliki.

Državna raven tekmovanja bo potekala na matičnih šolah tekmovalcev v času, predvidenem za tekmovanje, tj. 2. 4. 2022 ob 9.00, pod nadzorom člana šolske tekmovalne komisije. Tekmovalci morajo za udeležbo imeti delujoč računalnik s tipkovnico, računalniško miško, zvočnik ali slušalke, premično kamero in mikrofon ter nemoteno internetno povezavo. Prav tako morajo imeti tekmovalci na računalnike naložen program Zoom Client. Za to poskrbijo šolske tekmovalne komisije matičnih šol v sodelovanju z ravnatelji posameznih šol. Nadzor tekmovalcev bo potekal tudi preko programa Zoom.

Državna raven bo obsegala sklop A (vprašanja, vezana na občo in regionalno geografijo) v vrednoti 20 točk  in sklop B  (vprašanja, vezana na predpisan seznam virov in literature) v vrednoti 30 točk. Sklopa C (vprašanj, vezanih na ogled terena) ne bo, bodo pa v sklopih A in B vključene tudi naloge orientacije, preračunavanja ter prostorskih sklepanj in načrtovanj.

Naloge bodo tekmovalci reševali tako, da bodo pri nalogah izbirnega tipa kliknili na pravilno rešitev, pri nalogah odprtega tipa pa odgovore napisali na predvidena mesta pri posamezni nalogi.

Poleg osnovne računalniške opreme bodo tekmovalci lahko uporabljali prazen list papirja (za zapiske in račune), kemični svinčnik ali nalivno pero, kompas, geotrikotnik ter barvice. Drugi pripomočki ne bodo dovoljeni.

Čas reševanja bo 90 minut.

Za seznanitev s postopkom in da bi tekmovanje v soboto, 2. 4. 2022, potekalo gladko, bomo v ponedeljek, 28. 3. 2022, med 14.00 in 15.00 izvedli poskusno prijavo v sistem ter reševanje modela nalog. Do takrat (tj. do 28. 3. 2022 ob 14.00) bomo na strežniku uredili vse spremembe in potrebne nastavitve. Morebitne tehnične težave boste nato lahko javili na .

Vpogledi in možnosti ugovorov bodo potekali preko DMFA strežnika. O tehničnih podrobnostih boste obveščeni do objave neuradnih rezultatov.

Mentorje in ravnatelje prosimo, da tekmovalce seznanijo s temi navodili. Zavedamo se, da se bo ob tej spletni izvedbi tekmovanja porodilo mnogo vprašanj. Hitro in učinkovito jih bomo na ZRSŠ poskušali rešiti; zato se vam že vnaprej zahvaljujemo za strpnost pri čakanju na ustrezne odgovore. Hkrati se vam zahvaljujemo, da se skupaj z nami trudite tekmovanje izpeljati do konca.

Ob tej priložnosti mentorje vabimo, da se na strežniku DMFA evidentirajo kot nadzorni učitelji za nadzor preko Zooma in kot ocenjevalci. Nadzorni učitelji na matični šoli, ki zagotavljajo tehnično podporo in nadzirajo posameznega tekmovalca, ne morejo biti tudi nadzorniki preko Zooma. Tisti, ki se boste evidentirali kot nadzorniki in ocenjevalci, torej ne boste mogli istočasno nadzirati preko Zooma in tekmovalcev na matični šoli. Vrednotenje nalog bo potekalo neposredno po koncu pisanja in bo trajalo okvirno tri ure. Kandidati za nadzorne učitelje in ocenjevalce se, prosimo, na strežniku evidentirajte do nedelje, 6. 3. 2022.

Vsa ostala tehnična navodila boste prejeli teden dni pred samim tekmovanjem. Nadzorniki in ocenjevalci pa boste prejeli tudi posebno obvestilo.

Želimo vam uspešno pripravo in vas lepo pozdravljamo.