domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek

Tradicionalni slovenski zajtrk

Ljubljana, 11.11.2019

Vlada Republike Slovenije je oktobra 2012 sprejela sklep, da vsak tretji petek v mesecu novembru razglasi za dan slovenske hrane v podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane. Letos ga bomo obeležili v petek, 15. novembra 2019, ko bomo skupaj z vami izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk.

Vzgojno – izobraževalne ustanove želimo spodbuditi, da je pri omenjenem dnevu oziroma projektu zelo pomemben vzgojno-izobraževalni vidik oziroma, da v okviru omenjenega projekta damo poseben poudarek vzgojnemu vidiku prehranjevanja: kot na primer pomenu zajtrka, odnosu do zdravega prehranjevanja, kulturnega prehranjevanja, pomena lokalno pridelane hrane, problem zavržene hrane in podobno. Tradicionalni slovenski zajtrk v VIZ v letu 2019 – povzetek splošnih navodil.

Spodbujamo vas, da poleg zajtrka, ki ga bodo deležni otroci v vrtcih in učenci v osnovnih šolah izvedete tudi različne na omenjeno temo vsebinsko zasnovane vzgojno-izobraževalne dejavnosti (dan dejavnosti, ure oddelčne skupnosti…), ki spodbujajo zdrave prehranske navade otrok in mladostnikov ter kulturen odnos do hrane in prehranjevanja s poudarkom na poznavanju in pomenu lokalno pridelane hrane.

Želimo si, da tudi v vašem vrtcu ali vaši šoli uspešno in kakovostno izvedete aktivnosti projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in primerno obeležite dan slovenske hrane.

Plakat.

Tradicionalni slovenski zajtrk so v petek, 15. novembra 2019, pripravili tudi na Območni enoti Zavoda RS za šolstvo Ljubljana:

 

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter