Vabilo na nacionalni posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti Vizualno pripovedovanje: Od slikanice do stripa


Vabilo je namenjeno ravnateljem in strokovnim delavcem vzgojno-izobraževalnih zavodov, mentorjem, knjižničarjem, kulturnim delavcem in zainteresirani javnosti.  

Organizator posveta Bralno društvo Slovenije v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za kulturo, s podporo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter finančno podporo Javne agencije z knjigo, vabimo na celodnevni nacionalni posvet na področju bralne kulture in bralne pismenosti

Vizualno pripovedovanje. Od slikanice do stripa. ki bo v petek, 9. septembra 2022, na Filozofski fakulteti, Aškerčeva cesta 2, Ljubljana.

Namen posveta in program posveta

Posvet Vizualno pripovedovanje. Od slikanice do stripa. nadaljuje razmišljanja o vizualni pismenosti in njenem pomenu za družbo, ki jih je zastavil lanski prvi posvet v Cankarjevem domu. Ob bralni pismenosti je namreč prav vizualna pismenost ključna pri razumevanju branja kot vrednote, obenem pa pomembna za razvijanje drugih specifičnih in dandanes nujno potrebnih pismenosti, kot sta na primer medijska in digitalna. Predavatelji, med njimi so tudi priznani avtorji, bodo likovno tematiko in besedila osvetlili s teoretičnih vidikov, skozi prizmo ustvarjanja, s pomočjo kritiških odmevov in s pogledom likovnega urednika. Posvet je namenjen strokovni in širši javnosti: vzgojiteljem, osnovnošolskim in srednješolskim profesorjem slovenščine, likovne oz. umetnostne vzgoje, vsem, ki se v šolah ukvarjajo s književnostjo, bibliotekarjem, umetnostnim zgodovinarjem, likovnikom, zaposlenim v muzejih in galerijah, staršem in vsem, ki jih zanimata slikanica in strip.

Z nacionalnim posvetom Vizualno pripovedovanje. Od slikanice do stripa se bo uradno pričel Nacionalni mesec skupnega branja 2022 (NMSB 2022).

Pomembno!

  • Udeležba je brezplačna.
  • Posvet je vključen v sistem Katis. Zaposleni v vzgojno-izobraževalnih zavodih, ki želite prejeti potrdilo o izobraževanju, morate nujno opraviti prijavo v KATIS-u.
  • Za vse tiste, ki niste zaposleni v VIZ-u, pa je obvezna prijava v GOOGLE OBRAZCU.
  • Zadnji dan za prijavo je 5. september 2022.

Organizacijski odbor: Veronika Rot Gabrovec (Bralno društvo Slovenije) in Nina Ostan (Zavod RS za šolstvo).