Otvoritev razstave izbranih del učencev in učenk osnovnih in srednjih šol, prispelih na mednarodni natečaj “Kdo je drugi?”


V petek, 10. decembra 2021, ob 14.30 bo v Hiši EU, Dunajska cesta 20, v Ljubljani otvoritev razstave izbranih del učencev in učenk osnovnih in srednjih šol, prispelih na mednarodni natečaj »Kdo je drugi?«.

Natečaj je sestavni del EU projekta Evropska antifašistična dediščina – orodje za boj proti sodobnim oblikam diskriminacije in nestrpnosti 2020–2022, ki ga skupaj izvajamo SABA Hrvaške, SABNOR Bosne in Hercegovine
ter ZZB NOB Slovenije. Razstavo organiziramo skupaj s Pionirskim domom Ljubljana ter Društvom za Združene
narode in jo posvečamo svetovnemu dnevu človekovih pravic. V kulturnem programu bodo sodelovali otroci
pod mentorstvom pedagogov Pionirskega doma Ljubljana. Pozdravne nagovore bodo imeli: Marijan Križman,
ZZB NOB Slovenije, Viktorija Potočnik, Pionirski dom Ljubljana, dr. Bojko Bučar, Društvo za Združene narode
za Slovenijo in dr. Vinko Logaj, ZRSŠ.

Po otvoritvi razstave bo ob 15. uri potekala okrogla miza z naslovom Listina EU o temeljnih pravicah: načela in praksa v razmerah epidemije virusa Covid-19.

Na okrogli mizi bodo sodelovali: dr. Milan Brglez, evropski poslanec, predavatelj mednarodnih odnosov; dr. Dušan Keber, zdravnik, minister za zdravje v letih 2000-2004; prof. dr. Renata Salecl, univerzitetna profesorica, raziskovalka, pisateljica, članica SAZU; Ana Pavlič, raziskovalka na Inštitutu za raziskovanje enakosti spolov. Pogovor bo moderirala Kaja Primorac, direktorica Inštituta za raziskovanje enakosti spolov. Okroglo mizo bo neposredno možno spremljati preko Facebook kanala ZZB NOB Slovenije. Za neposredno udeležbo na obeh dogodkih je potrebno izpolnjevati pogoje PCT, udeležbo pa je potrebno potrditi do torka, 7. decembra 2021 na .