domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek

Slovenščina v šoli (3/2018)

revija / osnovna šola, OŠ - predmetni pouk, srednja šola / slovenščina / leto izida: 2018 / 72 str.

ISSN 1318-864X / oznaka artikla: 9109


13,00 €


Kot se v Cankarjevem letu spodobi 21. letnik revije Slovenščina v šoli sklenemo z zanimivo razpravo o objavi Cankarjevih besedil v šolskih berilih, kjer med drugim izvemo, da so jih nekateri sestavljavci krajšali, cenzurirali ali celo potvarjali, in beremo o utrjevanju Cankarjevega kanonskega položaja z izdajami novih (ilustriranih) priredb njegovih najbolj znanih besedil. Drugi prispevek predstavlja obravnavo Cankarjevih črtic Moje življenje, ki v 9. razredu na pobudo učencev preraste v umetniški dogodek v obliki dramske uprizoritve z vključenimi igranimi kratkimi filmi.
V rubriki Razprave pišemo o doprinosu jezikoslovca Stanislava Škrabca pri reševanju odprtih vprašanj slovenskega knjižnega jezika, pri čemer posebej izpostavimo njegovo poznavanje vodilnih čeških jezikoslovcev, literarnih zgodovinarjev in piscev ter sklicevanje nanje. Sledi še analitična raziskava leposlovja Marice Nadlišek Bartol.
Didaktični izzivi prinašajo prispevek o uporabi bralnomotivacijske strategije M. Sarto in predstavitev projekta veSeLOL branje z obravnavo klasičnih slovenskih literarnih besedil. Za konec pa še o spletni platformi Zlata paličica, ki z ustvarjalnimi pristopi spodbuja mlade k spoznavanju gledališke umetnosti in jih vzgaja v razmišljujoče in samostojne gledalce z aktivnim odnosom do umetnosti, kulture in sveta.

Košarica

je prazna

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter