domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek

Slovenski teden filma

Ljubljana, 08.11.2019

Letos, ko se spominjamo stote obletnice rojstva Franceta Štiglica in ko film kot izbirni predmet uradno vstopa v osnovno in srednjo šolo, se na pobudo Slovenskega filmskega centra, ki od leta 2010 sistematično podpira kakovostne programe filmske vzgoje, vzpostavlja še ena nova stalnica – Slovenski teden filma. Ta bo vsako leto potekal v tednu okrog Štigličevega rojstnega dneva, 12. novembra, malčkom, otrokom in mladostnikom pa omogočil, da se posvetijo filmski umetnosti in ustvarjalnosti.

Od 11. do 15. novembra 2019 bodo filmski ustvarjalci, filmski delavci, misleci, kulturne ustanove z dopoldanskimi obiski v VIZ poskrbeli, da bo film zaživel v igralnici, razredu, s pestrimi zgodnjepopoldanskimi filmskimi dejavnostmi v kinematografih pa, da bodo otroci in mladostniki deležni prave filmske izkušnje. Slovenski teden filma  pod  sloganom »mislimo film, živimo film« povezuje, gradi most med šolo in kulturnimi ustanovami ter povečuje dostopnost, sistematičnost in dolgoročnost filmske vzgoje  tako v vrtcu in šoli kakor tudi v kulturnih ustanovah; (domači) film in filmsko ustvarjalnost približuje različnim generacijam po vsej Sloveniji ter spodbuja več koordiniranih formalnih in neformalnih oblik filmske vzgoje.

Več informacij o izvedbi Slovenskega tedna filma najdete na www.film-center.si.

Slovenski filmski center bo omogočil ogled izbranih filmov na dosegljivih nosilcih – podrobnosti so zapisane v priponki.

Bogat nabor prireditev je objavljen tudi v programski knjižici Slovenski teden filma in 100 let Franceta Štiglica; v njej pedagogi in drugi kulturni delavci najdejo tudi izhodišča za uporabo del Franceta Štiglica pri filmski vzgoji in izobraževanju.

Slovenskemu tednu filma se z izbranimi dejavnostmi, ki jih ponujajo šole, pridružujejo tudi izvajalci, ki jih v času trajanja šolskega leta 2019/2020 sofinancira Slovenski filmski center. Vse dejavnosti se nahajajo tukaj.

Projekt nastaja v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom Republike Slovenije za šolstvo.

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter