domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek

#raziskovalnica in #DanZemlje

Ljubljana, 03.04.2017

#DanZemlje vsako leto razvname dogajanje v vrtcih in šolah. Po navadi se raztegne v ves april, ko se otroke in mladostnike usmerja v čistilne akcije, pisanje spisov in raziskovalnih nalog, izdelovanje plakatov, varčevanje z energijo, obdelovanje šolskih vrtov in sadovnjakov in izvajanje tekmovanj.

Ker so spominski dnevi medijsko podprti, so v šoli priročno motivacijsko sredstvo; o njih se govori in piše doma in v javnosti. Vrstijo se predavanja, razstave, srečanja in druge družbene dejavnosti; nastajajo tudi raznovrstna gradiva, uporabna za šolsko rabo. Takšen je tudi dan Zemlje – 22. april. Namenjen je opozarjanju na varovanja okolja na Zemlji. Dogodek vsakoletno praznujejo v skoraj 200 državah.

Sporočila dneva Zemlje so večplastna. Učitelji jih lahko vežejo na vsebinsko znanje, na proceduralno znanje oziroma veščine in spretnosti ter na odnosno znanje. Slednje je še posebej pomembno, saj je malo praznikov, ki bi imeli planetarni značaj, ali bi bilo njihovo sporočilo tako univerzalno, povezujoče in tudi zavezujoče.

Zato je #DanZemlje tema aprilske dejavnosti ZRSŠ, ki je znana pod imenom #raziskovalnica. Ves muhasti mesec april lahko tvitate o njegovem 22. dnevu in dejavnostih, ki jih bo pripravila šola.

 

Vir prikazne slike

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter