domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek

Podobe Prekmurja

Ljubljana, 18.06.2019

Danes je v Fužinskem gradu v Ljubljani potekala zaključna prireditev ob natečaju »Podobe Prekmurja«, ki smo ga na Zavodu RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport razpisali za učence osnovnih šol in dijake srednjih šol iz slovenskega kulturnega prostora. Na natečaj se je odzvalo 7 šol z 11-imi nalogami ter 25-imi avtoricami in avtorji. Sodelujoče avtorice in avtorji natečaja so Eli Mržek, Sara Skvarč, Lara Plahuta, Anis Špiljak, Nika Kogoj in Larisa Ipavec iz Osnovne šole Miren, Vanja Furlan, Nina Bratina ter Lena Kožar iz OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika, Luka Copot, Aleksander Nemec, Katarina Nemec, Amina Aličajić, Petra Burnik ter Lana Stvarnik iz OŠ Bičevje, Nejc Mauc, Ana Rep Vovk, Žana Ledinek iz OŠ Vitanje, Ivona Mes in Jakob Stanek iz OŠ Kapela, Ana Vukosavljević ter Karin Karolyi iz OŠ Šalovci  ter Zoja Horvat, Maja Cigan in Blaž Prša iz OŠ II Murska Sobota.

17. avgusta 2019 bomo v Republiki Sloveniji obeležili pomemben jubilej, 100. obletnico priključitve Prekmurja in združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. 18. avgusta 1919 je namreč v Beltincih potekalo množično ljudsko zborovanje, na katerem je vojska Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev predala oblast nad Prekmurjem civilnemu upravitelju. Obeleženje 100-letnice ni pomembno samo za Prekmurje, ampak je dogodek, ki je  pomemben tudi na nacionalni ravni.

Avtoricam in avtorjem nalog ter njihovim mentorjem Bernardi Avsenik iz OŠ Bičevje, Sabini Oletič iz OŠ II Murska Sobota, Bogomirju Nemcu iz OŠ Miren pri Gorici, mag. Bernardi Roudi iz OŠ Kapela, Jožici Tratar iz OŠ Šalovci, dr. Vesni Jurač iz OŠ Antona Martina Slomška Vrhnika ter Rosani Buh iz OŠ Vitanje sta priznanja ter zahvale podelila dr. Vinko Logaj, direktor Zavoda Republike Slovenije za šolstvo ter Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije.

Prireditev je povezovala Irena Kumer, predstojnica Območne enote Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Murska Sobota, ki je uvodoma pozdravila zbrane na prireditvi ter poudarila, da so avtorji natečaja predstavili dejstva in zgodovinske dogodke pomembne za združitev ter pri tem pomembno vlogo vrsto posameznikov. »Avtorji, ki so izhajali iz lastnega doživljanja pokrajine so nam približali pestro, raznoliko zgodovino ter nas vodili po poteh, ki so morda manj znane ter nam predstavili veliko prekmurskih posebnosti,« je dejala.

Lepote Prekmurja so nam predstavile osmošolke OŠ Antona Martina Slomška iz Vrhnike Vanja Furlan, Nina Bratina ter Lena Kožar, glasbeno pa sta prireditev popestrila Gašper in Zala Koren iz Osnovne šole Kapela. Predstavila sta se s prekmursko ljudsko pesmijo Zrejlo je žito ter s pesmijo Rudija Bučarja Tisti ljudje, kjer se jima je na odru pridružil tudi brat Jernej.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter