domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek

Obeleževanje spomina na holokavst

Ljubljana, 20.01.2017

Holokavst predstavlja eno najbolj črnih obdobij v zgodovini Evrope. Za vedno bo ostal vtisnjen v spomin človeštva. Mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta je priložnost, da se izkaže spoštovanje žrtvam in da se okrepi naša kampanja proti rasnemu sovraštvu, ki je spodbudilo holokavst. (Izjava Odbora ministrov, Parlamentarne skupščine in generalnega sekretarja Sveta Evrope)

27. januar je dan, ko so leta 1945 zavezniki osvobodili nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz blizu Krakova na južnem Poljskem. Med aprilom 1940 in decembrom 1944 je na tem kraju tragično preminilo okoli 1.5 milijona Judov, več tisoč Sintov, Romov in Poljakov, v to koncentracijsko taborišče smrti je bilo pripeljanih preko dva tisoč zapornikov iz Slovenije. Ko so 27. januarja zavezniški vojaki osvobodili taborišče, so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov, med katerimi je bilo 21 Slovenk.

Januarja 1995, ob petdeseti obletnici osvoboditve taborišča Auschwitz, je tedanji nemški predsednik Roman Herzog  27. januar razglasil za dan spomina na žrtve nacizma, 3. novembra 2005 pa je ta dan kot mednarodni dan spomina na holokavst razglasila tudi Generalna skupščina OZN v New Yorku. Od leta 2008 dan obeležujemo tudi v Sloveniji.

Pomembno je, da današnji mladi generaciji ob dnevu spomina na holokavst, ki je zanje časovno res precej oddaljen, prikažemo in opozorimo na  genocid sodobnega sveta (genocid v Srebrenici, BiH, Darfurju, Siriji, in posledično begunska kriza). Prav je, da se otroci in mladina zavedo, da so lahko prav oni njegova največja žrtev in da je zato spomin in opomin na tako kruta dejanja v človeški zgodovini še kako potreben. Pri tem je vloga učiteljev in vodstva šol zelo pomembna, saj otroke vzgaja na poti pravice spoštovanja osnovne človekove pravice do življenja in dostojanstva.

Tudi v letu 2017 bo v spomin na holokavst v Sloveniji organiziranih več dogodkov, na katere vas želimo opozoriti, vas spodbuditi k razmisleku in povabiti, da se jih udeležite.

Program prireditev ŠOA – Spominjamo se 2017 in več informacij>>

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter