domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek

Ob svetovnem dnevu hrane

Ljubljana, 16.10.2019

16. oktobra 1945 je bila v okviru Združenih narodov ustanovljena svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO (Food and Agriculture Organization), tako da letos obeležujemo že 74. obletnico delovanja te organizacije in zato vsako leto na ta dan praznujemo svetovni dan hrane. Različni dogodki in prireditve svetovnega dneva hrane se obeležijo v več kot 150 državah sveta in je ta dan eden od najbolj množično obeleženih dni v okviru Združenih narodov.

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja tema svetovnega dneva hrane je »Naša dejanja so naša prihodnost« (Our Actions are our Future) in se osredotoča tudi na pomembno vlogo spreminjanja različnih razmer in prehranjevanja ter pomena zdravega prehranjevanja za svet brez lakote.

Ob obeležitvi Svetovnega dne hrane je Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo (FAO) razpisala natečaj za najboljši plakat za otroke in mladostnike od petega do devetnajstega leta starosti na letošnjo temo Svetovnega dneva hrane »Naša dejanja določajo našo prihodnost. Zdrava prehrana za odpravo lakote«. Rok za sodelovanje na natečaju je 8. november 2019. Več informacij na spletni strani FAO.

Predvsem v zadnjih desetletjih so se zelo spremenile prehranjevalne navade. Nezdravo oziroma neprimerno prehranjevanje in sedeč način življenja sta povzročila naraščanje prekomerne hranjenosti in debelosti, ne samo v razvitih državah temveč tudi v manj razvitih državah z nizkim dohodkom, kjer se poleg lakote srečujejo tudi s prekomerno hranjenostjo in debelostjo zaradi nekakovostne prehrane, ki vsebuje veliko sladkorja, maščob, soli in podobno. Dokazano je, da sodijo dejavniki nezdravega  življenjskega sloga med ključne v procesih nastanka, napredovanja in povečanja zapletov najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so bolezni srca in ožilja in podobno.

Na osnovi podatkov FAO je več kot 800 milijonov ljudi na svetu kronično podhranjenih, na drugi strani pa več je kot 670 milijonov odraslih in 120 milijonov deklic in dečkov (starostna skupina 5 – 19 let) debelih in več kot 40 milijonov otrok mlajših od 5 let je prekomerno hranjenih.

Obravnavanje podhranjenosti in prekomerne hranjenosti prebivalstva sveta zahteva celostno ukrepanje in dopolnilne intervencije tako v kmetijstvu in prehranskih sistemih kot pri upravljanju naravnih virov, na področju javnega zdravja in izobraževanja ter na širših civilnih in političnih področjih.

Prav je, da se zavedamo, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki ima organiziran sistem prehrane otrok in mladostnikov. Ta organiziran sistem prehrane je urejen na nivoju države in je tudi uzakonjen.

Primarna vloga izobraževanja celotne populacije o prehranskih vsebinah je ob družini zaupana tudi vzgojno-izobraževalnim ustanovam. Le-te imajo torej pomembno vzgojno in izobraževalno vlogo pri razvijanju zavesti o zdravi prehrani, zdravih prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa do sebe in svojega zdravja.

Vsebine s področja prehrane, prehranjevanja in zdravega načina življenja so vključene v učne načrte različnih predmetov. Osnovna prehranska znanja naj bi učenci kontinuirano pridobivali v vseh razredih osnovne šole pri različnih predmetih, najbolj pa pri pouku gospodinjstva in pri šolski prehrani.

Spodbujamo vas k poglobljenemu razmišljanju in aktivnostim o pomembnosti prehrane in prehranjevanja, čemur je tudi posvečen SVETOVNI DAN HRANE – 16. oktober.

 

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter