domov

SLO

ZALOŽBA   vozicek

BETT 2019 – zanimiv, uporaben, navdihujoč

Ljubljana, 31.01.2019

Minuli teden smo obiskali sejem Bett v Londonu, ki velja za enega izmed največjih mednarodnih sejmov z elementi konference. Na njem je mogoče videti najnovejše sodobne in inovativne rešitve iz sveta digitalnih tehnologij. Vsako leto januarja se ga udeleži veliko število obiskovalcev, med njimi tudi učitelji, vzgojitelji in drugi strokovni delavci v vzgoji in izobraževanju.

Na letošnjem sejmu je bilo mogoče videti in preizkusiti:

  • veliko učnih gradiv,
  • različna in vedno bolj prepričljiva virtualna očala,
  • interaktivne projektorje, velike zaslone na dotik,
  • sodobne merilne naprave za potrebe fizike, kemije, biologije,
  • robote,
  • opremo za učilnice (stole, blazine, mize, …),
  • aplikacije, simulacije …

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na predstavitvah in delavnica smo lahko slišali o strategijah, kako opolnomočiti učitelje, da navdihnejo učeče se za razvoj različnih veščin, o umetni inteligenci in kaj ta prinaša, prednostih digitalnih tehnologij … Del  predavanj  je bil posvečen  dobremu počutju. Tudi Angleži ugotavljajo, da je šola za učence in za učitelje stresna, predstavili pa so izkušnje, ki kažejo, da se splača vlagati v načrtne pristope, s katerimi opremijo učence in učitelje, da se lažje soočajo s stresnimi okoliščinami. Nekatere šole imajo npr. zaposleno osebo, ki se posebej ukvarja z razvojem tega področja.

Bett ponuja tudi dva dogodka, na katerih se lahko predstavijo slovenski učitelji: International TeachMeet in UK TeachMeet. V formatu, ki ga poznamo tudi pri nas in ga prakticiramo na konferencah, predavatelji v 7 ali 2 minutah delijo odlične strategije poučevanja, ki so jih preizkusili v svojih učilnicah, postavljajo pomembna vprašanja, ali pa se preprosto prijavijo, da se udeležijo strokovnega pogovora in druženja.

V okviru letošnjega obiska Londonu je skupina svetovalcev z Zavoda RS za šolstvo obiskala tudi dve šoli, pokukala v njihove učilnice in pouk, poklepetala z učitelji. Videno in slišano bo zagotovo uporabno pri udejanjanju ciljev projekta NA-MA POTI.

Na sejmu smo srečali tudi šolskega ministra iz njim izmenjali nekaj vtisov o dogodku.

Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter