Zgodovina v šoli (2/2019)

revija / OŠ – predmetni pouk, srednja šola / Zgodovina / leto izida: 2019 / 97 str.

ISSN 1318-1416 / oznaka artikla: 9102

20,00 

Kategoriji: ,

Opis

Tokratno tematsko številko revije Zgodovina v šoli smo poimenovali Podobe iz prazgodovine na Slovenskem in jo namenjamo znanstvenim raziskavam Potočke zijalke, ki jih je v nosilnem članku v rubriki Izpostavljamo predstavil dr. Matija Turk. Arheološkim odkritjem je namenjen tudi drugi nosilni članek izpod peresa dr. Boruta Križa o veličastnih najdbah halštatske kulture na tleh današnje Slovenije s poudarkom na območju Dolenjske.

Rubrika Izmenjujemo izkušnje prinaša članka Bojane Modrijančič Reščič z naslovom Moč holokavsta v življenjskih zgodbah ter Bernarde Avsenik z naslovom Ohranjanje spomina na preteklost in aktivni koraki v sedanjost – poučevanje o človekovih pravicah. Rubrika Iz didaktike zgodovine prinaša članka dr. Dragana Potočnika o sekundarnih pisnih virih pri obravnavi izbirne teme Stičišča kultur v 2. letniku gimnazije ter dr. Dragana Potočnika in Blaža Varžiča o vključenosti neevropske zgodovine v izbrane učne načrte in učbenike za zgodovino v osnovni šoli.

Rubrika Pisani svet zgodovine je tokrat namenjena članku mag. Bernarde Roudi o tem, kako so v Prekmurju obeležili prekmursko leto 2019. Vsebino revije zaokroža rubrika Predstavljamo s poročili o dveh sodobnih britanskih učbenikih za zgodovino ter o vodniku po arheoloških parkih Slovenije, ki omogoča načrtovanje kakovostnih ekskurzij pri pouku zgodovine. Poročila je napisala dr. Danijela Trškan.

Dodatne informacije

Leto izida

Predmet/-i

Stopnja izobraževanja

,

Vrsta gradiva

ISSN 1318-1416