Matematika v šoli (2/2019)

revija / predšolska vzgoja, OŠ – predmetni pouk, srednja šola / Matematika / leto izida: 2020 / 64 str.

ISSN 1318-010x / oznaka artikla: 9104

13,00 

Kategoriji: ,

Opis

V drugi številki revije Matematika v šoli objavljamo več člankov na temo geometrije. Uporabnost geometrije lahko vidimo, ko opazujemo lepoto narave, ki nas obdaja. Članki Bernoulijeva lemniskata, Vzorci z olimpijskimi krogi, Razvijanje in spremljanje problemskih znanj v povezavi s pojmi krivulja, funkcija, premica in stožnica nam govorijo ravno o tem, kako povezati matematiko s pojavi, ki nas obdajajo.

Na kratko predstavljamo projekt ATS 2020 skozi učenje matematike in objavljamo konkretno učno pripravo z naslovom Vzorci z olimpijskimi krogi.

V prispevku Dapoma opisujemo didaktično igro za utrjevanje poštevanke, zasnovano na tradicionalni igri dama.

Predstavljamo pozicijsko računalo kot didaktični pripomoček, ki ga veliko otrok pozna kot igračo iz predšolskega obdobja, njegova prava vrednost pa pride do izraza v 1. vzgojno-izobraževalnem obdobju, ko osmislimo in kasneje nadgradimo njegovo uporabo tudi izven predpisanega šolskega kurikula z metodo Brainobrain. Študija primera je potrdila, da se učenci, ki pri matematiki ne dosegajo minimalnih standardov znanja in še nimajo usvojenih številskih predstav, s pomočjo pozicijskega računala lažje in hitreje naučijo računati z naravnimi števili do 100 s prehodom.

V rubriki Matematika skozi zgodovino objavljamo 2. del prispevka o indijskem matematičnem geniju Ramanujanu.

Na koncu predstavljamo raziskovalne naloge iz matematike na Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije v letu 2019.

Vabljeni k naročilu in branju.

Dodatne informacije

Leto izida

Predmet/-i

Stopnja izobraževanja

, ,

Vrsta gradiva

ISSN 1318-010x