-71 %

Imaginarni “Turek”

Božidar Jezernik (ur.)

monografija / osnovna šola, srednja šola, OŠ – razredni pouk / Zgodovina, Sociologija, Državljanska in domovinska vzgoja ter etika, Slovenščina, Glasbena vzgoja, Družba / leto izida: 2012 / 256 str.

ISBN 978-961-03-0012-0 / oznaka artikla: 6198

35,00  10,00 

Kategorija:

Opis

Knjiga si prizadeva predstaviti, kako so literatura, umetnost, zgodovinopisje in šola izoblikovali v zahodni Evropi podobo »Turka« kot krvoločnega in surovega soseda in kako so to podobo na Slovenskem oblikovali literati in zgodovinopisci, da so Slovenci mogli oblikovati predstavo o sebi kot pripadnikih in branilcih zahodnoevropske kulture.

»Turek« namreč obstaja vedno in povsod, le imenuje se vsakokrat drugače. Podobo »Turka« so uporabljali v različne namene, saj je bila usklajena s spreminjajočimi se evropskimi agendami; včasih je »Turek« predstavljal tistega, pred katerim je treba trepetati, drugič tistega, ki ga je treba spoštovati. Stoletja pa je igral vlogo Drugega, sovražnika, ki je bistven za oblikovanje verskih in narodnih identitet.

Ne glede na to, ali je šlo za pozitivne ali negativne predstave, te nikoli niso nastajale povsem spontano, temveč so bile večinoma ideološko motivirane oziroma usklajene s trenutnimi političnimi potrebami. Zato so poteze na podobi »Turka« lahko nenadoma dobile bolj ali manj neprijazne ali prijazne poudarke.

Ker je tak protislovni »Turek« za Evropo – za Slovence pa še prav posebno – ključna zgodovinska in skorajda že mitična podoba Drugega, mu je treba v tem kontekstu dati ustrezen poudarek.

Dodatne informacije

Leto izida

Avtor/-ji

Predmet/-i

, , , , ,

Stopnja izobraževanja

, ,

Vrsta gradiva

ISBN 978-961-03-0012-0