Geografija v šoli (1/2018)

revija / vse / Splošno / leto izida: 2018 / 64 str.

ISSN 1318-4717 / oznaka artikla: 9106

13,00 

Kategoriji: ,

Opis

Prva številka letnika 2018 prinaša pester nabor tematik. Dr. Stanko Pelc predstavlja opredelitev in tipologijo marginalnosti ter način, kako geografi lahko obravnavajo marginalnost in marginalizacijo. Sledi prispevek o trajnostnem razvoju, ki ni le teoretičen, ampak je podkrepljen z inovativnimi pristopi, ki bi jih morali vključiti v sodobno izobraževanje.

Katere vire pri geografiji poznamo in na kakšne načine jih lahko uporabimo?

Učiteljica geografije predstavlja šolsko kamninsko zbirko, ki so jo oblikovali skupaj z Oddelkom za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani

Spodbudo za več terenskega dela ob vodi boste našli v članku Geografski pouk o(b) vodi, kako uspešno povezati šolo z lokalnim okoljem in pri tem razvijati podjetniške competence, pa lahko preberete v članku Izbirni predmet projektno delo z osnovami raziskovalnega dela kot sodoben način poučevanja.

V intervjuju z mag. Slavkom Brinovcem o didaktiki geografije, didaktičnih pripomočkih, o potrebnosti terenskega dela in o hitrem razvoju tehnologije znanosti, šoli, geografskem pouku, učbenikih, učiteljski etiki in razvoju geografske didaktike.

Rubrika Aktualno vsebuje kratke novice o zborovanju slovenskih geografov, taboru DUGS, povzema študijska srečanja za OŠ in predstavlja okoljski zemljevid dveh slovenskih učenk, ki je v okviru 27. natečaja za okoljski zemljevid prejel nagrado IGU-CGE.

V zanimivostih si lahko preberete o pridelavi hmelja v Sloveniji, v tokratni številki pa uvajamo novo rubriko Pedagoški orehi, v kateri bomo skušali podpeti dileme, ki nam jih sporočate učitelji in se nanašajo na sprotno pedagoško delo ali pa na posamezne zadrege v zvezi s pedagoško inšpekcijo. Tokrat predstavljamo ocenjevalni razmislek ob nalogi NPZ.

Dodatne informacije

Leto izida

Predmet/-i

Stopnja izobraževanja

Vrsta gradiva

ISSN 1318-4717